Група от републиканци и демократи обяви план на стойност 908 млрд. долара, около който и двете партии в САЩ има вероятност да се обединят, след месеци на неразбирателства, предаде Yahoo Finance.

От тази сума 160 млрд. долара ще са за местните правителства - мярка, която републиканците не подкрепяха, като ще има и защита на работодателите срещу дела от служители за заразяване с коронавирус на работното място - нещо, което демократите не подкрепяха.

Кристин Лагард обеща солиден пакет стимули от ЕЦБ през декември

Кристин Лагард обеща солиден пакет стимули от ЕЦБ през декември

Очаква се програмата за обратно изкупуване на облигации да се увеличи с €500 милиарда

"Всеки щат, който не подкрепя подобна мярка не мисли много дълбоко по въпроса, защото ако аз бях главен изпълнителен директор, никога нямаше да започна бизнес, където могат да ме съдят за заразяване с коронавирус на работното място", каза Мит Ромни.

Други 288 млрд. долара ще са за подкрепа на малкия бизнес чрез скандалната Програма за защита на доходите и програма за заеми при икономически щети и бедствия. Още 180 млрд. долара ще бъдат насочени към "защита против безработицата" - мярка, която до момента само гарантира, че много хора ще се задържат извън работа, тъй като получават повече средства, отколкото като работят. С новия план безработните ще получават по 300 долара седмично.

България ще даде гаранции за близо 107.5 млн. евро, за да получи заем от 511 млн. евро по програмата SURE

България ще даде гаранции за близо 107.5 млн. евро, за да получи заем от 511 млн. евро по програмата SURE

Кога, под каква форма, за какъв срок и на каква цена ще получим помощта?

Средства ще бъдат заделени и за финансирането и разпространението на ваксини, тестове, проследяване на болните от коронавирус, образование, грижа за децата и други социални услуги.

Целта е този пакет да е в сила до края на първото тримесечие на следващата година. Тогава Джо Байдън вече ще е встъпил в длъжност като президент и ще може да започне собствени политики.