Кризата във Венецуела няма край и по всички личи, че парите в страната скоро ще свършат. Страната е останала само с 10.5 милиарда долара под формата на валутни резерви, според последните данни на централната банка, предава CNN Money.

Същевременно правителството има предстоящи плащания през годината за 7.2 милиарда долара. Така изглежда, че в края на 2017-а положението ще стане драматично, ако не страната не намери свеж ресурс.

През 2011 резервите на страната възлизаха на 30 милиарда долара, а през 2015 - на 20 милиарда долара. По данни на централната банка 7.7 милиарда от оставащите 10.5 милиарда резерви са под формата на злато.

За сравнение: международните валутни резерви на България към януари 2017 възлизат на 25 милиарда долара по днешния валутен курс.

"Въпросът е къде е дъното", казва Сиобхан Морден, водещ анализатор за Латинска Америка към Nomura Holdings. "Ако цените на петрола стагнират, а валутните резерви достигнат нулата, тогава часовникът ще започне да отброява началото на фалита".