Американският долар пада по отношение на еврото и паунда в понеделник, но нараства спрямо йената. Цената на златото се коригира след срив от над 4% в петък на фона на паниката около коронавируса, сочат данните за днешната търговия.

Инвеститорите продължават да се фокусират върху ситуацията с коронавируса. По време на търговията в петък инвеститорите продаваха всички възможни активи на фона на общата паника.

Джеръм Пауъл, шефа на Федералния резерв на САЩ, каза в петък, че Фед "внимателно следи" ситуацията с COVID-19. Това вдъхна инвеститорите известен оптимизъм, че Централната банка на САЩ ще понижи лихвените проценти, за да поддържа икономическия растеж в страната.

По-рано президентът на Федералната резервна банка в Сейнт Луис Джеймс Балард заяви, че ще подкрепи намаляване на базовия лихвен процент, ако ситуацията с COVID-19 ескалира в пандемия. В същото време той не вижда необходимостта от понижаване на ставката, тъй като икономиката все още е подкрепена от облекчаването на паричната политика, предприета миналата година. "Допълнително намаляване на лихвата е възможно, ако епидемията прерасне в глобална пандемия, но това не е основният сценарий в момента", каза Балард.

Междувременно участниците на пазара са все по-уверени, че Фед ще трябва да направи спешно намаляване на разходите за отпускане на заеми, ако ситуацията с коронавирус се влоши. Според CME Group, търговците в петък оцениха вероятността от намаляване на ставката с 25 базисни пункта през март на 72%. Седмица по-рано шансовете за това бяха оценени на едва 9%.

"Не съм сигурен, че пазарът ще бъде толкова щастлив от намалението на ставката на Фед или дори от координираното намаление в различни страни, заяви Джон Харди, главен валутен анализатор на Saxo Bank. Намалените лихвени ставки не намаляват риска компании и организации да бъдат затворени заради страха от епидемията Но от това не следва, че опитът няма да бъде направен."

Американските медицински власти съобщават за първата смърт на коронавирус в страната в щата Вашингтон. По-късно там е регистрирана и втори такъв случай. Управителят на щата Джей Инсли обяви извънредно положение, което изисква всички правителствени агенции да "използват всички ресурси, необходими за подготовка и реагиране на епидемията".

Общата валута в понеделник сутринта се покачва по отношение на американската с 0,17% до $1,1045 за евро срещу $1,1026 за евро в края на предходната сесия.

Стойността на британския фунт стерлинг се покачва с 0,2% спрямо "зелените пари", до $1,2849 за един паунд при $1,2823 за паунд в предходния работен ден, и спрямо общата европейска валута - с 0,07%, до 1,1634 евро за паунд спрямо 1,1626 евро за паунд в петък.

В понеделник сутринта априлските фючърси за злато на фондовата борса Comex в Ню Йорк поскъпват с 2,46% до $1 605,1 за тройунция. Цената на мартенските фючърси за сребро се увеличава с 3,46%, до 17,027 долара за унция.