Ръстът на бизнеса през 2013 г. ще бъде като този през миналата година. Това прогнозира главният изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова, предаде БНР

Все още икономическата среда не е много стабилна. Хората се въздържат от тегленето на кредити. Все още качеството на банковите портфейли не е добро. Има задържане на влошаването, но всичко това кара хората да бъдат доста предпазливи, казва Маринова. 

Според нея, ако безработицата нараства, бизнесът на банките ще бъде по-малък. В момента се забелязва, че фирмите теглят кредити за оборотни нужди, а не за инвестиции, обясни тя. 

В момента лошите кредити са от 17 до 20 процента, но имаме възможност да понесем и още малко увеличаване на лошите кредити. Все пак ние вземаме мерки. Нашата банка се въздържа от придобиване на недвижими имоти и предпочитаме нашите клиенти да могат да си задържат имотите, каза още шефът на ДСК. 

Виолина Маринова посъветва хората да спестяват във валутата, в която получават доходите си и да държат парите си в банките