Ядрената опция на Китай във войната със САЩ - възможността на Поднебесната империя да започне да разпродава огромния си притежания на американски дълг, пише CNBC. Подобни заплахи се появиха в китайските официози, като отговор на коментарите на Доналд Тръмп.

Масовата разпродажба ще доведе до ръст на лихвите по дълга и може значително да увреди американската икономика. Към момента Китай държи най-голям дял от дълга на САЩ - $1,13 трилиона в облигации, или 17,7 процента от общия дълг на най-голямата икономика в страната, държани от правителства.

Поне засега обаче тази възможност изглежда малко вероятна, според пазарите. Всъщност, този ход даже може да помогне на САЩ, коментира изданието.

Масовата разпродажба на американски облигации ще отслаби долара, което ще направи щатските компании, които работят активно и на чужди пазари, по-конкурентоспособни. Увеличаването на лихвите по дълга пък ще понижи цените на облигациите, като така ще намали стойността на портфолиото на Китай.

А и отворен остава въпросът къде Китай ще вложи всички тези средства - целият този кеш трябва да бъде инвестиран някъде, а американските облигации са сред тези с най-нисък риск и висока възвръщаемост.

През последните 12 месеца Пекин е намалила американския дълг, който притежава, с четири процента. Япония е на второ място с $1,07 трилиона. Русия като цяло излезе от пазара, а Бразилия се нареди на трета позиция с около №308 милиарда.

Все пак, очаква се САЩ да генерира по $1 трилиона годишни бюджетни дефицити и по-малка активност от страна на Китай създава някои страхове. "За мен, това е най-голямото притеснение. Това наистина е най-мощното оръжие, която притежават", казва Сунг Вон Сон, професор по икономика в университета Loyola Marymount и президент на SS Economics.

Ким Рупърт, управляващ директор в Action Economics смята, че Пекин няма да прибегне към този ход, но ще продължи да го използва като заплаха. "Ще навреди на портфолиото им", смята той.

Освен това трябва да припомним, че през 2015 и 2016 г. редица държави започнаха да разпродават американски облигации, за да търсят по-висока възвръщаемост. Тогава лихвите се промениха, но за кратко.

Основната причина е, че цените и съответно възвръщаемостта най-вече зависи от очакванията на инвеститорите за това накъде ще тръгнат лихвите. А в ситуация на търговска война е по-вероятно Фед да ги намали.

Търговската война изтри $1 трилион от пазарите

Търговската война изтри $1 трилион от пазарите

Тръмп плаши с нови мита, но вярва, че преговорите ще бъдат успешни