Централната банка на Южна Корея повиши лихвите за втори път тази година. Институцията е притеснена от повишаващите се потребителски цени и растящия дълг на домакинствата, предава BBC.

Повишението с четвърт процентен пункт до 1 процент бе очаквано от икономистите. Корея е поредната, която се опитва да балансира икономическото възстановяване и растящата инфлация с повишение на лихвите. Нова Зеландия също повиши лихвите за втори път в сряда.

Централната банка на Корея повиши и прогнозата си за инфлацията до 2,3 процента за тази година и 2 процента през следващата, подсказвайки, че ще има още повишения на лихвите.

"Корейската икономика продължава стабилното си възстановяване. Бордът ще продължи да провежда паричната си политика с цел запазване на възстановяването на икономическия растеж и стабилизиране на инфлацията на потребителските цени към целевото ниво в средносрочен план, докато внимава за финансовата стабилност", казват от банката.

Икономистът Алекс Холмс от Capitol Economics припомня, че централната банка си постави приоритет да контролира финансовите рискове насред растящите цени на жилищата и повишаващия се дълж на домакинствата.

През август Южна Корея стана първата голяма икономика в Азия, която повиши лихвите от началото на пандемията.

Другите големи централни банки по света, включително Фед и Английската банка, се очаква да започнат да затягат условията скоро. В сряда Резервната банка на Нова Зеландия повиши лихвата с четвърт процентен пункт до 0,75 процента.