Трябва да приемате с голяма доза скептицизъм всички критики към гениалния Уорън Бъфет. Все пак той е изкарал 80 милиарда долара от инвестиране, докато неговите критици със сигурност не са успели да направят това.

И действията на Бъфет говорят сами по себе си. Фактът, че държи толкова много кеш в момента - в размер на над 140 милиарда долара, и последната му открита позиция е в златодобивна компания, трябва да говори много на инвеститорите, за мнението на "Оракулът от Омаха" за това къде са пазарите.

В последните си действия, Бъфете е открил нова позиция в една от най-големите златодобивни компании в света - Barrick Gold, като в същото време е закрил позицията си в Goldman Sachs в управлявания от него Berkshire Hathaway.

През изминалото второ тримесечие Berkshire също така е понижил позициите си във финансовите компании, включващи Wells Fargo (WFC) и JPMorgan Chase (JPM).

Как Федералният резерв унищожава фондовите борси и какво означава това за икономиката?

Как Федералният резерв унищожава фондовите борси и какво означава това за икономиката?

Пазарите са балон и колкото по-дълго той се надува, толкова по-тежко ще е взривяването му

Казано с други думи, Бъфет увеличава кеша, намалява инвестициите си във финансовия сектор, който традиционно е много чувствителен към рецесии и ниски лихви (представянето на икономиката като цяло), като прави косвен залог на златото, което в миналото е отричал многократно, заради липсата му на присъща стойност, поне според самия инвеститор. Тоест затегнете коланите, защото Бъфет се готви за тежки времена...

В този ред на мисли, напоследък много инвеститори се обърнаха към цитат на Бъфет от далечната 2000 г., когато той правилно прогнозира дотком балона:

"Те знаят, че прекаляването с празнуването - тоест продължаването на спекулациите в компании, които имат гигантски оценки спрямо парите, които вероятно ще генерират в бъдеще - в крайна сметка ще донесат лоши последствия. Но въпреки това не искат да пропуснат нито една минута от адското парти. Затова шеметните участници планират да си тръгнат само секунди преди полунощ. Има проблем обаче: танцуват в стая, в която часовниците нямат ръце."

Това е цитат от писмото на Уорън Бъфет до акционерите още през 2000 г., но то се появи отново в Reddit наскоро, като инвеститорите го сравниха с настоящата борсова среда.

Милиардер: Борсите изглеждат като по време на дотком балона

Милиардер: Борсите изглеждат като по време на дотком балона

Според притежателя на NBA Марк Кубан акциите поскъпват заради политиките на Федералния резерв

По онова време председателят на Berkshire Hathaway, сравнява тези, които получават пари по време на изключителния интернет балон, с "бала на Пепеляшка".

"Линията, разделяща инвестициите от спекулациите, която никога не е ярка и ясна, се размива още повече, когато болшинството участници на пазара напоследък се радват на триумфи", пише Бъфет в писмото. "Нищо не преспива рационалността така, като големи дози пари без усилия."

Днешният инвеститор знае "едно две неща" за безпроблемните пари, тъй като прекъсването на връзката между пазарните реалности и реалността на опустошената икономика никога не е било по-ясно изразено, благодарение в голяма степен на ангажимента на Федералния резерв за изпомпване на пари в системата.

Приказният цитат на Бъфет не е единственото нещо, което се връща към онези умопомрачителни дни.

Как Фед надува съвременния еквивалент на дотком балона

Как Фед надува съвременния еквивалент на дотком балона

Той ще се взриви, независимо какво прави централната банка

"Индикаторът на Бъфет", който взема индекса Wilshire 5000 и го разделя на годишния БВП на САЩ, наскоро достигна най-високото си ниво, точно както преди пукането на балона от 2000 г.

Междувременно "шеметните участници" продължават да танцуват, след като щатските индекси са на нови рекордни стойности. Индексът S&P 500 се повиши до близо 3 500 пункта, докато технологичният Nasdaq вече е близо до психологическата граница от 12 000 пункта.

Но историята сочи, че преди две десетилетия Бъфет се оказа прав в своето предупреждение срещу лудостта на високите цени на акциите. Технологичният Nasdaq Composite Index, който достигна максимално ниво от 5 049 пункта малко преди Бъфет да изпрати писмото си на акционерите, се срина през следващите две и половина години, губейки 75% от стойността си. Някой, който инвестира в индекса при върха, трябваше да чака 15 години, за да види нов пик. През цялото това време той е бил "на червено".

И да, очевидно сме в някаква версия на втори технологичен балон. Днес акциите от Nasdaq Composite Index се оценяват съвкупно на невероятните 17 трилиона долара. Това е равно на 90% от целия брутен вътрешен продукт на САЩ и повече от половината от пазарната стойност на всички акции търгувани в САЩ.

Nasdaq Composite, съпоставен с широкия пазар и S&P 1500, вече е почти при пикови нива, наблюдавани по време на лудостта от февруари-март 2000 г.

Уорън Бъфет загърбва петролния отрасъл?

Уорън Бъфет загърбва петролния отрасъл?

Berkshire Hathaway продаде целия си дял в затруднената Occidental Petroleum

Пред инвеститорите обаче, има още една заплаха. Освен да инвестират на върха на пазара, пред тях стои и реалната опасност да пропуснат част от фазата на повишение, в което се намираме в момента.

Много интелигентни и отговорни инвеститори и експерти смятаха, че технологичните акции са надценени още през 1997 и 1998 г. Но ако бяхте прибрали печалбите си тогава, щяхте да изтървете ръст от още 300%.

Разпродажбата при бума на Уолстрийт от края на 20-те години на миналия век година по-рано би струвала на инвеститорите почти толкова, колкото разпродажбата година по-късно. Често най-големите пари от балонизираните пазари се правят в края на цикъла.

Както Питър Линч, легендарният инвеститор на Уолстрийт и бивш мениджър на Fidelity, каза: "Далеч повече пари са загубени от инвеститорите, които се подготвят за корекции или се опитват да предвидят корекции, отколкото са загубени в самите корекции."

Естествено въпросът, който наистина има значение, е къде сме сега?

Донякъде е добре, че доминиращите технологични компании този път, а именно Apple, Amazon, Microsoft и Alphabet, освен, че са печеливши, не се отличават и с толкова луди движения, както преди 20 години. В разгара на лудостта тогава акциите на Microsoft бяха оценени на 113 пъти печалбата на акция за предходните 12 месеца, а Cisco Systems 300 пъти.

Как Бъфет наруши правилото за диверсификация и това му донесе огромна печалба

Как Бъфет наруши правилото за диверсификация и това му донесе огромна печалба

И какви са рисковете пред инвеститорите в технологичните гиганти

Този път, Microsoft, Apple и Google са в краен предел на съотношението цена и печалба около 30-те, които в исторически план са много високи - но не чак толкова "луди", колкото по време на "дот-ком" балона. (Netflix, обаче, е 80 пъти печалбата за последната една година, а Amazon повече от 100 пъти).

Но нека приемем в името на аргумента, че големите технологии са в балон, който озвучава този от 2000 г. и че това не може да продължи.

И така, какво трябва да направи отговорен инвеститор?

Възможно е да се сведе до минимум риска от съжаление, като се продава често в малки количества. Пазарните гурута посочват, че ако акциите продължават да поскъпват, ще се радвате на тези, които не сте продали, а ако акциите паднат, ще се радвате на тези, които сте закрили.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на финансови