Цената на златото се понижава умерено във вторник сутринта и падна под 1800 долара за тройунция под влияние на многопосочни фактори.

Според данните за днешната търговия цената на февруарските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк намалява с 0,13%, или 2,35 долара, до 1792,25 долара за тройунция.

В същото време сребърните фючърси за март поевтиняха с 0,15% до $22,258 за тройунция.

Основните фактори за цената на златото са сигналите от Федералния резерв на САЩ за по-нататъшната парична политика на регулатора, както и рисковете от коронавируса и инфлацията. На заседанието си през декември Федералният резерв обяви, че ускорява отмяната на покупките на активи от пазара и прогнозира три увеличения на лихвите през следващата година. Затягането на политиката на регулатора подкрепя долара и се отразява негативно на златото, като го прави по-малко достъпно, когато се купува в друга валута.

От друга страна годишната инфлация в САЩ през ноември беше рекордно висока от 1982 г. насам - 6,8%, а златото традиционно е защитно хеджиране на инфлацията.

В сряда ще бъде публикувана третата, окончателна оценка на растежа на БВП на САЩ през третото тримесечие. Анализаторите очакват министерството на търговията на страната да поддържа годишна оценка за растеж от 2,1% (ако БВП расте със същия темп за четири поредни тримесечия), както показа втората оценка. Първият предполага увеличение от 2% на годишна база.

Междувременно търговците все още са притеснени от ситуацията с коронавируса в света в светлината на разпространението на щама "Омикрон". В редица страни заболеваемостта се увеличава, властите постепенно затягат карантинните ограничения преди коледните празници. Инвеститорите се опасяват, че това може да задържи икономическата активност и да удари търсенето. В резултат на това златото може да получи подкрепа като традиционен актив за убежище в кризисни времена.