Цената на златото продължава да спада в понеделник сутринта поради поскъпването на долара по отношение на основните световни валути. Пазарите очакват сщо така важни макроикономически данни от САЩ тази седмица.

Според данните от днешната търговия, цената на августовските фючърси за златото на нюйоркската борса Comex се понижи с $2,15, или 0,12%, до $1740,15 за тройунция.

Септемврийските фючърси на среброто в същото време се покачиха с 0,01% до 19,238 долара за унция.

Индексът на долара (обменният курс спрямо кошница от валути на шест страни - основни търговски партньори на САЩ) нарасна с 0,26%, до 107,28 пункта. По-скъпият долар прави златото по-малко изгодно, когато инвеститорите притежават друга валута.

Цената на златото е на ниво от 1740 долара за унция от миналия четвъртък, когато инвеститорите сезапознаха с протокола от юнското заседание на Федералния резерв на САЩ. В документа регулаторът потвърди намерението си да повиши лихвения процент, който традиционно подкрепя долара, към който златото е чувствително.

Според CME Group 93% от анализаторите смятат, че след резултатите от срещата през юли дисконтовият процент ще бъде увеличен със 75 базисни пункта - до 2,25-2,5%. В същото време 7% от експертите започнаха да определят увеличение на ставката със 100 базисни пункта - до 2,5-2,75%.

В сряда е планирано публикуването на статистика за инфлацията в САЩ за юни, както и "Бежовата книга" (Beige Book) - месечните коментари на Федералния резерв за икономическата ситуация в страната. Инвеститорите очакват годишната инфлация в САЩ да се ускори до 8,8% от 8,6% през май, което може да бъде нов рекорд от декември 1981 година.