Цената на златото се понижава в петък сутринта, пазарите очакват излизането по-късно днес на статистически данни за безработицата в САЩ.

Според информацията за днешната търговия, цената на декемврийските фючърси за златото на фондовата борса Comex в Ню Йорк намалява с 0,37%, или с 6,75 долара - до 1802,15 долара за тройунция.

Цената на септемврийските фючърси заа среброто в същото време спада с 0,54% до 25, 155 долара за унция.

Благородният метал поевтинява днес сутринта, тъй като инвеститорите чакат статистическите данни за пазара на труда в САЩ , които ще бъдат публикувани по-късно в петък. Анализаторите смятат, че безработицата е спаднала до 5,7% през юли от 5,9% през юни.

Според анализатори на OCBC, цитирани от The Wall Street Journal, предстоящият доклад за работните места в неселскостопанския сектор вероятно ще бъде основен фактор за цените на златото. "Отчет за заетостта, по-силен от очакваното, може да натисне цената на златото под 1800 долара за тройунция на фона на повишените очаквания за по-ранно повишаване на лихвения процент", добавят експертите.

Натискът върху златото се оказва и от ръста на долара, чийто индекс (курсът на долара спрямо кошницата от валути на шест държави - основните търговски партньори на САЩ) нараства с 0,09%, до 92.32 пункта.