Цената на златото се повишава в петък сутринта на фона на продължаващите опасения относно въздействието на коронавирусната пандемия върху световната икономика.

Данните от днешната търговия показват, че цената на декемврийските фючърси за злато на фондовата борса Comex в Ню Йорк нараства с 0,3%, или с 5,35 долара, до 1 788,35 долара за тройунция.

В същото време септемврийските фючърси за сребро поевтиняха с 0,03%, до 23,227 долара за унция.

Подкрепата за златото се осигурява от негативните насторения, преобладаващи на пазара, причинени от увеличаването на заболеваемостта от делта варианта на коронавируса. Търговците са склонни да купуват по-надеждни активи на фона на опасенията за възстановяване на световната икономика.

В сряда беше публикуван и протоколът от юлското заседание на Федералния резерв на САЩ, който показва, че регулаторът може да започне да намалява обема на обратно изкупуване на активи тази година. Според анализатора на ценни метали от HSBC Джеймс Стийл, цитиран от Market Watch, въпреки факта, че повечето от участниците в срещата бяха за ограничаване на стимулите, все още няма консенсус по този въппрос.

Според анализатора това не повлия значително на стойността на златото и то "спря" на малко под 1800 долара за унция.