Цената на златото в четвъртък сутрин продължава умерено да се вдига и след след поскъпването на скъпоценният метал предния ден, показват данните от днешната търговия.

Към 9:35 часа българско време цената на декемврийските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се понижава с $2,3, или с 0,15%, до $1730,3 за тройунция.

Благородният метал се търгува на спот пазара на ниво около 1719 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

В същото време цената на декемврийските фючърси за среброто се повишава с 0,58% до 18,365 долара за унция.

В сряда златото поскъпна с почти 1%, до голяма степен поради намаляването на доходността на американските държавни облигации - алтернативно направление на благородния метал за "надеждни" инвестиции.

Пазарът на злато се влияе и от макроикономическата политика на основните световни регулатори. В светлината на това търговци и инвеститори очакват с нетърпение речта на ръководителя на Федералната резервна система на САЩ Джером Пауъл в четвъртък. Той може да даде допълнителни указания на пазара относно посоката на парино-кредтината политика на американската централна банка.

Според CME Group 76% от анализаторите очакват увеличение на базовия лихвен процент в САЩ през септември с 0,75 процентни пункта, до 3-3,25% годишно. Със същото темпо лихвата беше повишена два пъти през лятото. През септември само 24% от експертите очакват забавяне на темповете на повишаване на лихвите и планират увеличение само до 2,75-3%. Срещата на Фед е насрочена за 20-21 септември.