След като вече няколко дни подред златото вървеше бавно нагоре към 9-годишния си връх, то вторник донесе заветното минаване на границата от 1800 долара. Така фючърсите на благородния метал надхвърлиха тази стойност за първи път от 2011 година насам.

"Златото е един от малкото основни активи, който има позитивно представяне", казва пред MarketWatch Джеф Клеарман, който е мениджър на портфолио в GraniteShares.

"Разрушаването на търсенето, засегнало американската и световната икономика, а след това безпрецедентните парични и фискални стимули се превърнаха в основна движеща сила за златото през тази година", добавя той.

Вчера вечерта по време на търговията в Щатите фючърсите на златото за доставка през август поскъпнаха с 1,1% или с 19,39 долара и минаха 1800,50 долара за тройунция. Тази граница не е виждана от лятото на 2011 година. Тогава през август фючърсите за септември удариха 1891,90 долара.

През първата половина на годината фючърсите нараснаха с едва над 18%. За последното тримесечие обаче ръстът е от близо 13%, а само за юни - близо 3 на сто.

Междувременно среброто за доставка през септември поскъпна с 57 цента или с 0,6% до 18,637 долара за тройунция. За шестмесечието цената му е с 4% нагоре, но само за това тримесечие ръстът ѝ е от 32%. За юни той е 0,8 на сто.