2018 година може да се окаже важна за лидерите на пазара на смартфони в света. Това е така, защото китайският лидер Huawei остави досокошния лидер Apple за първи път през второто тримесечие. Резултатите за следващия период между юли и септември дават още по-солидна преднина за производителя.

Според данни на специализираната IDC през третото тримесечие Huawei е доставила 52 милиона смартфона за сметка на значително по-нисък резултат за Apple - от 46,9 милиона броя.

Продажбите на водещата Samsung намаляват - от 83,3 милиона смартфона за същия период на 2017 година до 72,2 милиона през тази. Въпреки това южнокорейската компания остава на първо място.

В продължение на години никой не можеше да измести Apple и Samsung от първите две места на пазара, а американският гигант дълго време се радваше на лидерската си позиция.

Това обаче започна да се променя още през миналата година, като първо той беше изпреварен от Samsung, а след това от Huawei.

Huawei детронира Apple и подгони Samsung

Huawei детронира Apple и подгони Samsung

Китайският гигант е продал над 54 милиона телефона

За третото тримесечие на годината Samsung отчете рекордна печалба до 13,15 трилиона южнокорейски вона или 11,5 милиарда долара. До голяма степен обаче този резултат се дължи на бизнеса с чипове на производителя.

Проблемите за компанията на смартфон пазара продължават, като приходите й от този сегмент намаляват с 10% до 24,91 трилиона вона. Това е спад от една трета, като неочаквано сред най-слабо представящите се модели е тазгодишният флагман Galaxy S9.

При Apple има ръст на приходите от 20% за същия период до 62,9 милиарда долара, а печалбата на производителя расте с 31% до 14,1 милиарда долара. Основен принос за тези резултати имаше сегмента не на мобилните телефони, а на услугите, които допринасят с рекордните 10 милиарда долара. Продажбите на смартфони обаче останаха съвсем малко над нивото за същия период на миналата година.

Разбира се, трябва да имаме предвид, че през септември Apple представи новите си модели, а традиционно за нея четвъртото тримесечие на годината е значително по-силно от останалите.

Така че предстои да разберем ще има ли нов лидер на пазара или това ще бъде само временно събитие.

Infographic: Huawei Inches Towards the Top of the Smartphone Market | Statista You will find more infographics at Statista