Спазването на няколко прости правила ще удължи живота на батерията на вашия смартфон или друго мобилно устройство като лаптоп ли таблет.

Зареждането до 100% и пълното разреждане на батерията до 0% ще съкратят живота на батерията, потвърждават изследванията.

Ако използвате батерията на своя смартфон, таблет или лаптоп и я разреждате всеки път от 100% до 0%, значителна загуба на капацитет ще настъпи след 300-500 цикъла, посочват специалистите.

За здравето на батерията най-добрият реалистичен вариант на използване е между 80% и 40%.

В този режим общият капацитет на батерията ще остане непроменен за много по-дълго. На първо място производителите съветват да избягвате пълно разреждане на батерията и, колкото е възможно по-рядко, дръжте устройството 100% заредено ", отбелязва експертът.

Всичко, което "точи" от батерията на смартфона ви. И как да го спрете

Всичко, което "точи" от батерията на смартфона ви. И как да го спрете

Няколко полезни съвета

Например, iPhone има функция, която се адаптира към сценариите на използване на смартфона, зарежда го до 80% и само до момента, в който смартфонът обикновено се отстранява от зареждането - до 100%.

Подобна функционалност е налична и при някои лаптопи - те могат да работят от електрическата мрежа и в същото време да поддържат нивото на батерията на 60-70%.

Поради факта, че дългият престой на устройството в напълно заредено състояние е лошо за здравето на батерията, производителите препоръчват да поддържат батериите 50-70% заредени.

Не натоварвайте смартфона си със сложни задачи, като например игри, когато той се зарежда.

Някои производители на смартфони предупреждават, че когато зареждате (и особено по време на "бързо зареждане"), смартфонът се загрява, а задачите, изискващи големи ресурси по време на зареждане, ще доведат до още по-голямо нагряване. Високата температура е смърт за батерията, и не трябва да чакате устройството да се изключи поради високата температура.

5-те най-важни неща, които трябва да направите щом си купите нов смартфон

5-те най-важни неща, които трябва да направите щом си купите нов смартфон

Не ги пропускайте

Можете да следвате три прости правила, ако искате да щадите живота на батерията на вашия смартфон

но нямате време или желание да се потопите подробно в темата.

Не зареждайте батерията при твърде висока температура, не зареждайте при твърде ниска температура и не я разреждайте под 20%, отбелязват експертите.