Марти Купър, който е създателят на първия мобилен телефон, признава, че в неговото изобретение има един голям пропуск – то трябва да се презарежда. Той споделя, че необходимостта от зареждане на батерията може да е много досадна и в бъдеще това ще се превръща във все по-голям проблем.

Причината е, че в ежедневието си използваме все повече мобилни устройства, различни от смартфоните, които имат същия недостатък. И това се отнася до таблети, смартчасовници и дори “умните” дрехи, които хората ще започнат да носят в следващите години.

Google превръща дрехите в умни устройства (ВИДЕО)

Google превръща дрехите в умни устройства (ВИДЕО)

Гигантът дава електронен живот на дрехите и революция на модата

“На човек няма да му се иска да маха всички от тях и да ги закача за зарядните. Заради това те ще трябва да се зареждат през цялото време”, казва Купър пред CNN Money.

Редица компании вече разработват технологии, които да осъществят това – да държат всичките мобилни устройства с пълни батерии. Експертите във всяка от тях са намерили различно решение за това. От компанията U-Beam имат идея това да става с помощта на звукови вълни.

Според Купър обаче по-добра би била технология, която използва за целта радиочестоти. Именно върху такава работи фирмата Energous, в чийто борд е и той.

Идеята е човек да носи в себе си специални устройства, които да излъчват такива радиочестоти. От своя страна всички джаджи ще бъдат снабдени с приемници, които да им позволяват да “дърпат” енергия от излъчвателя.

И нищо чудно тази технология да започне да се използва съвсем скоро. От Energous вече се похвалиха, че са получили лиценз за своя мини предавател, наречен Miniature WattUp, който освен всичко друго ще може да зарежда слухови апарати и медицински електрически.