Изпадали ли сте за момент в паника, когато батерията на телефона ви е на 1%, а не носите зарядно в себе си? А какво ще кажете за дните, в които ви се е случвало да забравите устройството вкъщи и цял ден сте без него.

Ако това ви звучи като прекалено страшен сценарий, значи има вероятност да страдате от "нимофобия". Това състояние отразява усещането на страх, когато човек е останал по някаква причина без смартфона си.

А причината, довела до него, е това, че в днешно време тези устройства са толкова персонализирани, че ние ги приемаме като неизменна част от нашия живот, пишат на сайта си от Световния икономически форум.

Изследователи от Градския университет в Хонконг и Sungkyunkwan в Сеул обясняват човешкото поведение в тези ситуации с връзката между спомените на човек и привързаността към смартфоните. Според тях именно тя води до нимофобия.

Предишните изследвания свързваха това състояние с тревожността и проблемите при комуникацията на човек, докато сегашните показват, че то по-скоро се отнася до силната привързаност към устройствата заради снимките, съобщенията и другите лични неща, които се съхраняват в тях.