България и Гърция могат да бъдат локомотив на европейската интеграция на страните от региона, коментира в студиото на Money.bg Николай Кръстев, международен журналист с дългогодишен опит по темите, касаещи Балканския полуостров.

Гостът разгледа в детайли ситуацията след изборите в Северна Македония и как това ще се отрази на отношенията между страните ни както в политически, така и в чисто икономически аспект. Той изказа опасения, че в последните години разговорът за евроинтеграцията и инвестиционните възможности на страната се измества. "Българската тема се превръща в разменна монета (... ), стана тема, която да води до сблъсък по време на последните избори", коментира той.

Той обърна внимание, че в рамките на предизборната кампания там е спомената само една бъдеща инвестиция в размер на 1 млрд. евро, но без да стане ясно откъде идва тя, както и в каква роля вероятният министър-председател Християн Мицкоски я е договорил. Кръстев заяви още, че в "демократичните общества подобни сделки се случват през съответните институции".

€11 милиона отиват за строежа на граничния пункт "Струмяни-Берово" между България и Северна Македония

€11 милиона отиват за строежа на граничния пункт "Струмяни-Берово" между България и Северна Македония

Инвестицията е разделена на две фази

Неизползвани възможности

Той очерта и редица нереализирани възможности между България и Северна Македония като газовата връзка между Петрич и Струмица, например.

"Българският бизнес наистина все още не е обърнал погледа си към съседна Македония, за да участва там в процесите", заяви Кръстев и даде пример как политическите разногласия не са оказвали сериозно влияние върху отношенията между Северна Македония и Гърция.

За успешно бизнес партньорство с България може да се посочи IT секторът и посочи като пример Scalefocus, която е сред най-големите на македонския пазар, подчерта журналистът.

В разговора бяха засегнати и други интересни теми като например добрият бизнес модел между България и Косово, базиран на ясна държавна политика.

Николай Кръстев анализира и предизвикателствата пред Сърбия в контекста на дългогодишното управление на Александър Вучич и неговото осъзнаване в последните години, че не може да върви изцяло срещу Европейския съюз.

Целия разговор гледайте във видеото!