В момента се намираме в период, в който България може да се възползва от финансиране от предишния програмен период. Започва и новото програмиране и вече имаме одобрение на всички програми от новия период - 2021 - 2017-ма година. Имаме и Плана за възстановяване и устойчивост. Съвкупно от трите се получава една голяма сума. Това заяви Цветан Кюланов - представител на ЕК за България в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"Това, което имаме по традиционната политика на сближаване е около 11 милиарда евро и допълнително по Плана за възстановяване имаме 5,5 милиарда евро, които са с по-кратък период на усвояване. От предишния период имаме средства за усвояване - малко под 70% за усвоените средства, което малко под средното за Европа", заяви той. 

По Плана за възстановяване тази година има заложени две плащания по около 750 милиона лева или малко повече от тези, които бяха на разположение миналата година. Парите по плана обаче, както знаем, се плащат след свършена работа, уточни Кюланов.

Законодателните промени, за да се получи първия транш без отлагане, вече трябваше да бъдат развити, казва експертът. "От тук натам сроковете са индикативни, и ако не бъдат приети България няма да може да поиска искане за заплащане", коментира той.

Изисквания към България

Позицията на ЕК винаги е била ясна - планът за България трябва да се прилага, както е одобрен, независимо дали говорим за предоговаряне.

"Договореното в момента е намаляване на емисиите до 2025-та година с 40%. Другото, което е договорено да с е преимат законодателно решения как от края на 2025-а ще стигнем до нула. С какво темпо ще стане това, вече е решение на правителството", заяви той.

Влизането на България в еврозоната и ангажиментът на политическите сили

"Това, което видяхме в края на миналата година беше едно силно евроатлантическо мнозинство, което даде с почти конституционно мнозинство мандат да се движим в тази посока, в която се работи за приемане на еврото и после същите тези партии не последваха думите си с действия. Част от ангажиментите, поети от България да се извършат, докато е във валутния механизъм ERM II, не бяха приети. Обектовно България не изпълнява критерия за инфлация", заяви той.

Трябва ли да влезем в еврозоната сега?

По думите на Кюланов тук огромна част от българите, не само фирмите купуват и продават недвижимо имущество и коли в евро. Голяма част от гражданите пътуват в европейски държави, в които се използва еврото, така че ние го ползваме, но от друга страна имаме страхове, че като дойде еврото всичко ще поскъпне. Тук роля трябва да има политиците, медиите и експерти, които да разяснят ситуацията. Трябва да има и мерки за контрол.