"Телематик Интерактив България" ЕАД е компанията с първото първично публично предлагане на акции на Българската фондова борса (БФБ)за 2022 година.

"Компанията, по-позната с бранда си Palms Bet, е основана през 2014 година. През 2011 година се прие допълнение към Закона за хазарта в България, който разреши лицензиране на български оператори за онлайн казина, а през 2014 година компанията получава лиценз за онлайн казино. През 2018 година получава и лиценз за спортни залози и оттогава и двата продукта се предлагат на пазара". Това заяви собственика й Мило Борисов в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR.

"През 2019 и 2020 година компанията се разви бързо и придоби значителна популярност в България. През 2021-а имахме достатъчно добри резултати, които ни дадоха увереност, че можем да излезем на БФБ. Причината да търсим финансиране е, че смятаме момента за подходящ за излаз на други пазари, на които е нужно допълнително финансиране за маркетинг. Сред тях е Перу, към който сме се насочили, защото познаваме добре пазара и имаме присъствие там от 2008 година, когато създадохме малък регионален офис. Друг пазар, към който сме се научили е Украйна, където също сме работили", коментира Борисов.

"Телематик Интерактив България" планира да набере 40 милиона лева от Българската фондова борса

Първа българска хазартна компания излиза на борсата и търси оценка от 300 милиона лева

Компанията се надява на оценка от 300 млн. лв. и обеща да раздава на акционерите 40% от печалбата си

Основната част от набраните от борсата средства ще бъдат инвестирани за разрастване на пазарите, каза от своя страна изпълнителният директор на компанията Лъчезар Петров.

"Сред набелязаните пазари е и Кения, където сайта вече работи и там ще бъде отделена част от инвестицията. Според анализите ни набелязаните от нас пазари са в ранно развитие на онлайн игралната индустрия, което ще ни даде добра възможност за добро позициониране там", заяви той.

Според Петров минимум 40%, включително от миналогодишните печалби, в средата на тази година ще бъде разпределена на бъдещите акционери.

Потенциални рискове

По думите на Роси Маккий, другият собственик на "Телематик Интерактив България", във всяка индустрия, включително игралната, има рискове и предизвикателства.

Време ли е да изберем БФБ пред щатските пазари

Време ли е да изберем БФБ пред щатските пазари

Кои са причините

"Ние регулярно правим анализ на пазарната икономическа ситуация в нашия сектор и на база на това стоим планове за експанзия и позициониране. Вземаме предвид много фактори, когато решим да излизаме на нови пазари. В момента гледаме към пазари с голям перспектива и потенциал за растеж. Оценката на рисковете е ключова за гарантиране на успех. Нашата индустрия е една от най-силно регулираните индустрии и минимизирането на рисковете се покрива, заради това, че работим на отлично регулирани пазари, което ни дава увереност, че можем да стъпим стабилно", заяви Маккий.

Друго предизвикателство е нелоялната конкуренция в лицето на нелицензирани оператори, смята тя.

"Нелицензираните оператори предлагат по-атрактивни промоции и реализират по-агресивна маркетинг политика. В нашата стратегия за преодоляване на това е заложено предлагане на по-различни и уникални продукти и функции, които разработва нашата дъщерна фирма "СиТи Интерактив", която разработва технологични платформи и игри".

Стартът на IPO е на 14 февруари и приключва на 18 февруари, когато могат да се подават поръчки през всеки посредник, който може да намерят на сайта на борсата или на Комисията за финансов надзор.

"След потенциалния успех на IPO ще се фокусираме върху пазара, преди всичко върху пазара в Перу тази година. Ще развива и B2B направлението си. В момента това направление оперира на няколко стотин сайта в глобален мащаб", заяви още Мило Борисов.