В по-далечното и по-близкото миналото гениални изобретатели са създали невероятни технологии, които днес изглеждат напълно забравени или изгубени. В този материал ще разкажем 10 изгубени технологии, които ни карат да се замислим за възможностите, който сме пропуснали, може би завинаги.

Гръцки огън

Остава загадка как преди 1300 години гърците са успели да създадат такова мощно запалително оръжие, използвано от Източната Римска империя. Морските огнехвъргачки на византийците използвали огън, за да подпалят вражески кораби. Дори водата не е била страшна за този огън! За да не стане тайната на производството известна на другите страни, гърците я пазели в съвършена тайна. От съвременните оръжия най-близо до Гръцкия огън е напалмът, запалима течност, използвана във Виетнамската война. Но се смята, че по отношение на своите характеристики гръцкият огън е далеч по-добър от него

Механизмът от Анкитера

Снимка 294250

През 1900 г. край бреговете на гръцкия остров Анкитера водолаз открива аналог на древен компютър на потънал кораб. Устройството, създадено през 100 години пр.н.е., е най-старият калкулатор в света. В продължение на десетилетия учените не можеха да отговорят на въпроса какво точно изчислява. Според най-новите теории, с помощта на това устройство е възможно да се определят местоположенията на Луната, Слънцето и други планети. Но остава загадка как е създаден такъв сложен механизъм преди повече от 2000 години. Технологиите, които са използвани при създаването му, са толкова напреднали, че подобно устройство - часовник - е създадено в Европа само 1,5 хиляди години по-късно.

Снимка 492100

Източник: Wikipedia

Дамаска стомана

От 12-ти до 18-ти век в Близкия изток се изковала здрава дамаска стомана за мечове. Легендите разказват, че тя режела метал като масло. Силата на тази стомана е постигната чрез използването на древна нанотехнология, така че мечовете, изработени от дамаска стомана, са невероятно остри и здрави. Но когато уникалните компоненти, използвани за създаване на стомана, започнали да свършват, качеството й започва да се влошава. Затова производството на дамаска стомана започва да намалява и производствената й тайна е загубена.

Витрум Флексил

През 1 век от н.е. виртуозен стъклар създава vitrum flexile, или гъвкаво стъкло, което, за разлика от обикновеното стъкло, не се чупи. Писмени документи от тази епоха разказват как майсторът решил да покаже удивителното си откритие на император Тиберий. Когато императорът взел чаша витрум гъвкава, той я хвърлил на пода, но за негова изненада тя не се счупила. Римляните се страхували, че този материал ще обезцени стойността на благородните метали, затова обезглавили стъкларя и тайната му умряла с него. По-късно учените се опитаха много пъти да пресъздадат това нечупливо стъкло, но не успяха да създадат стъкло като vitrum flexile.

Снимка 327024

Източник: Getty Images

Митридаций

Както гласи легендата, този абсолютен антидот може да излекува всяко отравяне. Негов създател е цар Митридат 4-ти, а този уникален антидот съдържа 73 съставки. Митридаций се справил с отровата на паяци, змии, скорпиони и други смъртоносни отрови. След смъртта на царя хората започнали да превеждат рецептата за митридат на други езици. Но с всеки превод значението на написаното се променяше, което доведе до намаляване на ефективността на това лекарство. В крайна сметка Митридатий загубил полезните си свойства.

Снимка 275925

Цигулките на Страдивариус

През 17 век в Италия живее най-известният майстор на струнни инструменти Антонио Страдивари. Заедно с цялото семейство изработва инструменти с невероятно качество на звука. Страдивари създава повече от 1000 цигулки, виоли и виолончела, но само 650 от тях са оцелели до наши дни. Той предал тайните на уменията си на синовете си, но те умрели, преди да успеят да предадат това знание по-нататък. Днес инструментите, създадени от майстора, струват милиони. През 2011 г. на търга е достигнат абсолютен рекорд - виола на Страдивариус е продадена за 15 млн. долара.

Снимка 579687

Източник: БГНЕС

Разбиване на облаци

През 50-те години на миналия век австрийският психоаналитик Вилхелм Райх създава "Разбивач на облаци" - машина, която създава дъжд. Тя се състои от поредица от кухи метални тръби, насочени към небето и привличащи оргонична енергия (универсалната енергия на живота), която се предполага, че управлява атмосферата. През 1953 г. Райх изненадва скептиците, когато устройството му, след дълъг престой, успява предизвика дъжд. Властите веднага се заинтересували от изобретението. Страхувайки се, че разбивачът на облаци може да манипулира климата, Администрацията по храните и лекарствата унищожава машината и хвърли в затвора нейния изобретател за опит да изнася оргонни батерии.

Старлит

През 80-те години на миналия век изобретателят аматьор Морис Уорд създава неразрушима топлоустойчива пластмаса - starlite. Експериментите показват, че тя може да издържи на температури от 10 000 градуса по Целзий и да понася експлозии 75 пъти по-голяма от силата на експлозията на атомната бомба, която беше пусната над Хирошима. НАСА мечтае да получи този материал, за да използва потенциала му в космическите програми, но Морис отказва да сподели рецептата за starlite, страхувайки се, че компаниите ще спечелят от неговото изобретение. През 2011 г. мъжът умира, без да каже на никого за тайната си. Учените са се опитвали много пъти да пресъздадат старлит, но така и не са успели.

Снимка 539947

Източник: TSCW

Лъчите на смъртта на Тесла

През 1934 г. инженерът и изобретател Никола Тесла замисля идеята за създаване на устройство, което да промени света и да защити цели страни от въздушни бомбардировки и военни атаки. СССР проявява голям интерес към това устройство, защото може да стопи самолети, които са на разстояние 400 км. Устройството се нарича телефорс и на хартия е излъчвател на лъч заредени частици. Въпреки това, поради липса на финансиране, тя така и не е създадена. След смъртта на изобретателя всички документи, свързани с това устройство, мистериозно изчезнаха. Най-вероятно те са били иззети от Пентагона, който се е застраховал това устройство да се появи в други страни.

Снимка 594261

Източник: iStock by Getty Images

Цифрова кодова система

В началото на 90-те години изобретателят Ян Слут измисли революционен метод за архивиране на данни, благодарение на който беше възможно да се компресира филм от 10 гигабайта до 8 килобайта без загуба на качество. Мнозина се съмняваха, че изобретението на програмиста ще проработи. Но технологичната компания Philips видя реален потенциал в тази система и реши да подпише договор със Слут. Но в навечерието на сделката мъжът починал от сърдечен удар. Ръководството на компанията обаче така или иначе решава да използва технологията. Но се оказа, че липсва важна дискета с програма за кодиране. Много месеци по-късно тя така и не била намерена; скоро всички забравиха за изобретението на Ян Слут.