Обикновено най-успешните събития - били те открития, победи, пробиви в икономиката - са резултат от упорита работа. Човек прави план, действа според него, не пести време и енергия и постига впечатляващ резултат. Ето как се развиват събитията в идеалния свят.

Но е невъзможно да се предвиди всичко. В света се случват много неочаквани събития, които могат да повлияят на творческия процес и на крайния резултат. Често подобни инциденти само пречат. Но днес ви разказваме за три интересни събития, които се случват неочаквано. И повлияват на човечеството сериозно - и то в положителен смисъл.

Снимка 367317

Източник: iStock

Железобетонът. От портокалови дръвчета до ерата на небостъргачите

През 1867 г. градинарят Джоузеф Моние представя своето изобретение на изложението в Париж - градинска вана от бетон с вградена желязна мрежа.

44-годишният градинар е работил в градината Тюйлери в Париж. Там той отглеждал портокалови дървета. Конвенционалните циментови контейнери се напуквали поради променящото се време. Дървесината и глината също бързо се влошавали.

Градинарят експериментира и в крайна сметка намира идеалния вариант - рамка от желязна мрежа, покрита с циментов разтвор. След това добави железни пръти.

Изобретението изумява изложителите и кариерата на Моние тръгва стремително нагоре. От градинар той става инженер и регистрира няколко патента, включително стоманобетонна технология за мостове и фасади. Тогава германците купуват патентите за добри пари и това бележи началото на ерата на стоманобетона.

Снимка 499188

Източник: iStock

Как грешен некролог накара Нобел да създаде знаменитите си награди

Известният шведски инженер Алфред Нобел току-що навършва 55 години, когато с изненада открива във вестника .... собствения си некролог.

Оказа се грешка на репортер. В навечерието на тази случка братът на Алфред, Лудвиг наистина умира в Кан. Френските вестници публикуват некролог за смъртта му, а шведската преса го вижда и препечатва.

"Търговецът на смъртта е мъртъв" е било заглавието. Защо така? Защото Нобел е изобретил динамит. Всъщност Алфред Нобел има 355 патента, но именно динамитът донесе голямата му популярност и фантастични печалби.

Между другото, заглавието на некролога на брат му също е било съвсем подходящо. Лудвиг Нобел е бил бизнесмен - той е произвеждал и продавал, наред с други неща, артилерийски снаряди.

Алфред Нобел открива, че има ужасна репутация!

Той е силно впечатлен от това какво се говори за него в некролога. Нобел не искал да бъде наричан "търговец на смъртта" до края на времето.

Разтърсен, Нобел пренаписва завещанието си. След смъртта му цялото му имущество се контролира от Нобелова фондация, която ежегодно присъжда награди за най-големите постижения в различни области на науката. Многобройни роднини на Нобел се опитаха да оспорят това решение, но така и не получиха и стотинка.

Снимка 361925

Източник: iStock

Как немарливостта помогнала за изобретяването на пеницилина

Биологът Александър Флеминг е бил класически учен. Той е така погълнат от изследванията си, че не се интересува и не обръща внимание на обикновените ежедневни неща. И около него винаги е царяла творческа бъркотия.

38-годишният шотландски учен някак остава до късно в лабораторията. Забравил е да измие контейнерите след работа. И мухъл се е настанил в един от съдовете. Това съсипа един от експериментите му с бактерии, но предизвика друго велико откритие.

На следващата сутрин ученият бил много изненадан. На тези места, където мухълът е нараснал, колониите на стафилококи са загинали.

По-късно, след като изучил плесента, той организира редица експерименти. И след 6 години той успя да изолира пеницилин. За това откритие Флеминг получи Нобелова награда (която, както писахме по-горе, също е плод на случайността). И с помощта на пеницилин хората са се научили да се борят с гангрена, туберкулоза и редица други бактериални инфекции. А именно тези болести са отнели повече човешки животи от войните.