Скоро властите в Москва ще знаят кой точно върви по улиците на града. В руската столица ще добавят технология за лицево разпознаване към мрежата си от 170 хиляди камери, като целта на тази стъпка е да идентифицират престъпници и да бъде повишена сигурността, съобщава Bloomberg.

От 2012 година записите от тези камери се съхраняват 5 дни, след като са били заснети, като по едно и също време се пазят около 20 милиона часа видеозаписи.

"Невъзможно е тези огромни обеми информация да се обработват от полицейските служители", коментира Артем Ермоляев, който е ръководител на отдела за информационни технологии в местните органи на властта.

"Ние се нуждаем от изкуствен интелект, за да намираме нужните ни данни от видеата", допълва той.

Системата за наблюдение в руската столица е една от най-мащабните в световен мащаб. В това число влиза и Великобритания, като през 2013 година местните власти обявиха, че на Острова има около 70 хиляди камери.

Лицевото разпознаване, което ще се използва в Москва, е разработено от местния старт-ъп N-Tech.Lab. Системата ще има за задача да сравнява записаните изображения с такива от базата данни на министерството на вътрешните работи. По думите на Ермоляев при тестовете на технологията са били хванати шестима издирвани престъпници.

Системата за наблюдение излиза солено на московските власти, като на година тя струва 5 милиарда рубли или 86 милиона долара. Интегрирането на новата технология ще утрои тези разходи, изчислява експертът.

За някои остава въпросът дали това е законно. "Подобни системи са напълно легални в Русия", коментира ИТ експертът Михаил Зюзин от местната Academy of Information Systems.

Остава обаче опасението за това какво би се случило, ако информацията попадне в ръцете на недоброжелатели. "Ако системата бъде хакната, нарушителите ще получат достъп до информация за това къде живеете, къде ходите и от къде минавате всеки ден", допълва Зюзин.