Изкуственият интелект не е екзистенциална заплаха за човечеството, той ще бъде трансформираща сила на доброто - стига да вземем правилните критични решения за развитието и прилагането му. Това е позицията на близо 1400 учени и бизнесмени, които се подписаха под отворено писмо в отговор на "апокалиптичното говорене за AI".

Позицията е по инициатива на института за информационни технологии Британско компютърно общество (BCS).

Шеф на компания за изкуствен интелект: Това ще бъде най-големият балон на всички времена

Шеф на компания за изкуствен интелект: Това ще бъде най-големият балон на всички времена

Според него общият размер на необходимите инвестиции в изкуствен интелект вероятно ще бъде $1 трилион

Контекст: През март тази година водещи технологични предприемачи и изследователи в областта на изкуствения интелект обявиха, че той се превръща в "екзистенциален риск". В същата посока по-късно през годината беше и втора подкрепена отново от стотици изявени имена позиция, която приравни AI като риск на пандемията и ядрената война.

Призивите бяха развитието на големите езикови модели като GPT да се ограничи до приемането на международни регулации за използването му.

Създателите на ChatGPT и други топ учени: AI е опасен колкото пандемия или ядрена война

Създателите на ChatGPT и други топ учени: AI е опасен колкото пандемия или ядрена война

Те настояват намаляването на произтичащите от изкуствения интелект рискове да стане глобален приоритет

Детайли: Според BCS очакването за спиране на работата по AI е "нереалистично и работи за злонамерените лица". "Технологичните експерти и лидерите, подписали нашата позиция, вярват, че AI няма да се развие като Терминатора, а като доверен втори пилот в учението, работата, здравеопазването и забавлението", коментира изпълнителният директор на BCS Рашик Пармар.

По думите му създаването и управлението на изкуствения интелект трябва да бъде в ръцете на лицензирани етични професионалисти, които следват международни стандарти.

Сред подписалите има много британски учени и изследователи - включително от Оксфорд и университетите в Единбург, Манчестър и Портсмут, както и хора от бизнеса, сред които обаче няма лица от калибъра на Сам Алтман от OpenAI.

От друга страна: Амбицията на BCS е Великобритания да се превърне в глобален лидер при налагането на стандартите в сферата на изкуствения интелект. Това е доста амбициозно, тъй като по-голямата част от иновациите идват от САЩ, където традиционно няма твърде висока подкрепа към налагането на общи рамки, в които да се развива дадена област.

Освен това, AI технологиите отдавна не са затворени само в рамките на университетите и едрия бизнес - всеки може да работи по свое решение на база на достъпните проекти с отворен код. Така задължителната сертификация започва да изглежда предимно като добро пожелание.