След куп забавяния и на фона на сериозна надпревара в сферата на космическия карго транспорт, новата европейска ракета за големи товари Ariane 6 ще дебютира на 9 юли, пише Space.com.

Ако всичко върви по план, Ariane 6 ще стартира от европейския космодрум в Куру, Френска Гвиана, във вечерните часове българско време.

60-метровата 900-тонна Ariane 6, който се управлява от френската компания Arianespace от името на Европейската космическа агенция (ESA), ще замени изпитаната платформа Ariane 5, която беше "пенсионирана" през миналата година след 117 полета в продължение на почти три десетилетия.

"Частна" хиперзвукова ракета летя за първи път над САЩ

"Частна" хиперзвукова ракета летя за първи път над САЩ

Изстреля я най-големият самолет в света

Ariane 6 се разработва от близо 10 години. Първоначално беше планирано да дебютира през 2020 г., но технически въпроси и външни проблеми като пандемията COVID-19 и след това войната в Украйна се отразиха на графика на проекта.

Европа възлага големи надежди на новата ракета носител, която към 2026 г. се очаква да лети 9-12 пъти годишно.

Ariane 6 "ще ни осигури гарантиран, автономен достъп до космоса - и всички произтичащи от това възможности за наука, наблюдение на Земята, технологично развитие и търговия", пишат от космическата агенция.

SpaceX ще получи близо $1 милиард, за да... унищожи Международната космическа станция

SpaceX ще получи близо $1 милиард, за да... унищожи Международната космическа станция

NASA планира да остави ниската околоземна орбита на частния сектор

"С много нови функции на Ariane 6 ще можем да носим повече и да стигнем по-далеч, като в същото време устойчиво изхвърляме горната степен на ракетата-носител, за да предотвратим превръщането ѝ в космически боклук", допълват те.

Ако всичко върви по план, Ariane 6 ще изведе девет малки сателита в ниска околоземна орбита по време на полета във вторник. Ракетата ще се използва и за различни неорбитални експерименти, сред тях - изпитание в реални условия на капсули за връщане на нашата планета.