Франция започва цифрово клониране на всичките си ядрени реактори, пише специализираният в сферата на ядрената енергетика сайт World Nuclear News.

Мащабният проект стартира на 14 септември тази година и включва EDF Group, Framatome, френската Комисия за алтернативни енергии и атомна енергия (CEA) и шест други организации от академичните среди и френския ядрен сектор.

Проектът (le Projet Structurant Pour la Compétitivité, PSPC) съчетава научното ръководство на CEA по физика на реактора, опита на EDF в проектирането и експлоатацията на електроцентрали и експертизата на Framatome в проектирането и услугите в ядреното инженерство.

Повече от 100 експерти от тези организации ще работят заедно за цифрово клониране на всеки реактор на територията на цяла Франция. Цифровите близнаци на ядрените реактори ще се развиват в съответствие с дизайна и модификациите на всяка централа. Проектът ще бъде интегриран в сайта за научноизследователска и развойна дейност на EDF Lab Paris Saclay.

Глобалната ядрена енергетика достигна 30-годишно дъно

Глобалната ядрена енергетика достигна 30-годишно дъно

Към юли 2020 г. в света работят около 408 ядрени реактора в 31 държави

Проектът допринася пряко за стратегическия договор на ядрения индустрия, който има за цел да гарантира поддържането на умения и опит в сектора и да структурира иновационния процес чрез цифрови технологии.

"Сътрудничеството с реализирани и опитни лидери в индустрията и академични партньори по този проект ще допринесе за развитието на нови инженерни услуги за нашите клиенти по целия свят и ще обогати уменията на нашите специалисти сега и за в бъдеще. Този ​​дългосрочен алианс допълва портфолиото от цифрови решения на Framatome за безопасно, надеждно и чисто производство на енергия", коментира Стефан Бюгя, директор на отдела за изследвания и разработки във Framatome.

"Екипите за научноизследователска и развойна дейност на EDF се ангажират да предоставят умения и опит в полза на този основен за ядрената индустрия проект", каза от своя страна Бернар Саля - технически директор и ръководител на отдела за научноизследователска и развойна дейност в EDF, както и председател на Комисията за иновации и научноизследователска и развойна дейност към Френската група за ядрена енергетика (GIFEN).

"Заедно с Framatome, сътрудничеството с този експертен екип е уникална възможност както да покажем колективната сила на ядрения сектор в научноизследователската и развойната дейност, така и да създадем големи търговски възможности във Франция и в чужбина", допълни още Саля.

Защо ядреният сектор на САЩ е в беда?

Защо ядреният сектор на САЩ е в беда?

Усилия за съживяването на сектора са твърде малко и идват твърде късно

Сесиле Абруи, генерален делегат на Френската група за ядрена енергетика: "Тази инвестиционна програма за бъдещето на ядрената индустрия ще предложи на всеки оператор цифров близнак, идентичен оперираната от него инсталация, за да може да се обучава в експлоатацията на реактора, когато пожелае. Програмата ще осигури и отдели за инженеринг и дизайн в сектора с изчислителна среда, базирана на най-добрите налични технологии, както по отношение на изчислителната мощност, така и на най-съвременните научни кодове."