Двете най-големи икономики в Европейския съюз се надяват да отговорят на доминацията на американските и китайските компании в индустрията на облачните компютри с проектът Gaia X.

Amazon, Microsoft, Google и Alibaba са четирите основни играчи в световен мащаб, когато говорим за облачни услуги. Европейските политици обаче се разтревожени от зависимостта си от този малък брой технологични гиганти, които не са европейски.

Тревогите се засилиха след като Съединените щати приеха закон през 2018 г., който принуждава амариканските фирми да предават данни на американските власти, дори ако те са съхранявани на други места по света. Германия и Франция се опасяват, че данните на европейските граждани са изложени на риск.

"Gaia X е подход към проблем, с който се сблъскваме в Европа, както и всяка компания в света в момента", заяви Марко-Александър Брейт, ръководител на Task Force Artificial Intelligence в министерството на икономиката на Германия, цитиран от CNBC.

"Комбинираме услуги като съхранение на данни, обработка на данни в Европа, но е достъпно и за компании, които не са от европейския регион, стига да се придържат към правила и нашите стандарти", каза Брейт, който ръководи проектът Gaia X в Германия.

Френско-германският проект от 2018 г. цели да осигури сигурна инфраструктура за данни, като същевременно позволява на компаниите да пренасят информация през граница. Основната му идея е да даде възможност на европейските страни да станат цифрово суверенни - концепция, която навлиза през последните години и може да се окаже предизвикателство за технологични гиганти, които познаваме.

Това е "първата стъпка към по-голямата ни амбиция", каза Декстър Тилен, старши анализатор в Fitch Solutions. "Става въпрос за осъзнаването, че да разчитаме твърде много на външни играчи, независимо дали са американски или китайски, не е сигурно в новата икономика, където данните ще бъдат по-важни. Ние имаме нужда от европейска алтернатива", каза още той.

В проекта участват над 300 организации по целия свят, включително Orange, Deutsche Telekom и SAP. Целта е изграждането на инфраструктурата в края на 2020 г. или началото на 2021 г.

Една от услугите, които Gaia X може да предоставя на доставчиците на здравни услуги, например, е възможността да обменят данни и алгоритми по безопасен начин с други болници в непосредствена близост. Това от своя страна би могло да помогне при спешни трансплантации.

"Няма да е лесно този продукт да намери своето място", каза Тилен, като се позова на бюджета и техническите ограничения. Годишният бюджет за Gaia X е 1,7 милиона долара.

Въпреки това Брейт каза, че смята, че тези на пръв поглед ограничени финансови ресурси "не са важни".