Технологичният гигант Google обяви пробив в областта на квантовите компютри. Компанията смята, че е открила квантов алгоритъм, който решава проблеми 100 милиона пъти по-бързо в сравнение с конвенционалните процеси. Ако бъде потвърдено, откритието може не само да доведе до изкуствен интелект в стил iRobot, но и да ускори американската космическа програма със светлинни години, пише Engadget.

През 2013 г. Google и НАСА се заеха с изчислителната система D-Wave X2. Твърди се, че това е първият функционален квантов компютър света, въпреки че експерти от и извън компанията никога не са съумявали да докажат категорично, че машината наистина навлиза в квантовата сфера, за да направи калкулациите си.

Съобщението на технологичния лидер от сряда се концентрира около „квантово закаляване” – техника, която определя глобалния минимум за дадена функция, когато е представен набор от потенциални решения. Тя намира най-добрия и най-ефективния цялостен курс от действия, за да изпълни дадена задача, когато се дават определен брой възможности.

Редица учени работят по квантовото закаляване от известно време, въпреки че двете главни техники „симулирано закаляване” и „квантов метод Монте-Карло” са само симулирани системи, работещи на конвенционален хардуер. От друга страна, системата D-Wave е кодирана така, че да управлява алгоритъма за квантово закаляване по свой квантов масив.

Наскоро компанията тестваше новия алгоритъм в опит за доказване на концепцията спрямо конвенционалните системи. Резултатите са повече от внушителни.

Методът на Google побеждава другите два доста сръчно, като решава функция с 1000 двоични променливи до 100 милиона пъти по-бързо. Компанията обаче има да извърви още дълъг път преди проучването да е готово за потребителския пазар. Когато обаче това стане факт, се пригответе за технологична революция.

Чрез този метод изследователите по изкуствен интелект ще могат да разработят по-умни компютърни системи, а НАСА може да го използва за симулация на ракетни изстрелвания (или цели мисии в Космоса).