"Въпросът на нашето време" е дали ще стигнем до ситуация, в която изкуственият интелект ще замени човека - това е мнението на един от големите умове на XX и XXI век, Хенри Кисинджър. 100-годишният дипломат прогнозира пред Die Welt, че "най-голямото предизвикателство в тази епоха" ще дойде още през следващите 5 години.

Опасенията на Кисинджър са свързани с риска изкуственият интелект да стане толкова силен, че да стигнем до реализация на сюжети от научната фантастика като това хората да служат на машините, а не обратното. По думите му когато AI системите започнат да общуват една с друга - а това той очаква да стане скоро, "ще стигнем почти до проблем на равнище "животински вид".

Брюксел ще контролира изкуствения интелект в три стъпки

Брюксел ще контролира изкуствения интелект в три стъпки

ЕС иска да регулира компаниите

"Смятам, че това може да бъде избегнато, но за тази цел трябва да разбираме същината на този интелект, който ще може да генерира и своя гледна точка", допълни той.

Кисинджър, който е и нобелов лауреат, активно следи процесите в технологичния свят. Въпреки напредналата си възраст, той стана съавтор на книга по въпросите на AI и човешкото бъдеще, включително заедно с бившия изпълнителен директор на Google Ерик Шмит. Сега той работи по нов труд по темата за промените, които изкуственият интелект ще внесе в отношенията ни с познанието, политиката и обществото.

Шеф на компания за изкуствен интелект: Това ще бъде най-големият балон на всички времена

Шеф на компания за изкуствен интелект: Това ще бъде най-големият балон на всички времена

Според него общият размер на необходимите инвестиции в изкуствен интелект вероятно ще бъде $1 трилион

"Това е голямото предизвикателство на нашето бъдеще и на това равнище е сред интересите на Китай и други развити страни. В един момент всички ще се включат, защото иначе ще се окажат в ръцете на машини, които не разбират", категоричен е той.

Кисинджър коментира, че работи за това учени от целия свят да се обединят около каузите на свободата и съвместното съществуване: "Това трябва да се направи. Не се прави, защото AI не е напълно разбран към момента".