Кога летящите автомобили ще станат реалност? Оказва се, много по-скоро, отколкото сме си представяли.

Първият такъв - AirCar на словашката компания Klein Vision - получи своята сертификация и може да излезе на пазара още през следващите 12 месеца, съобщиха от производителя. Хибридният модел има впечатляващи характеристики. Благодарение на своя 1,6-литров агрегат от BMW със 160 конски сили, той може да постигне скорост от 190 км/ч на височина от 2 500 метра, превозвайки двама души. Работи се и по версия с четири седалки.

Снимка 561615

Източник: Klein Vision

Самата трансформация от автомобил в самолет отнема под три минути.

AirCar е дело на Щефан Клайн, който работи по концепцията за летящи автомобили от началото на 90-те години на миналия век. Миналата година Клайн успя да измине 90 километра с летящия си автомобил от летището край Нитра до Братислава — за едва 35 минути.

Летящият автомобил получи разрешението за продажба от словашката ресорна агенция, но според правилата на Европейския съюз това означава, че тя може да бъде продавана в целия блок.

Разрешението идва след 200 успешни излитания и кацания и над 70 часа във въздуха. От компанията посочват още, че моделът е и автономен, като може да лети и без намесата на шофьора.

"Сертифицирането на AirCar отваря врата за масово производство на много летящи автомобили. Това е официално и окончателно потвърждение на способността ни да прави революция е пътуването на средни разстояния занапред", казва Клайн.

Разбира се, моделът има и някои минуси. За разлика от повечето прототипи, разработвани в момента, той не може да излита и каца вертикално — което означава, че се нуждае от писта.

Снимка 561616

Източник: Klein Vision

За да управлявате модела, ще се нуждаете и не само от шофьорска книжка, но и от лиценз за пилот.

А засега не е ясно и каква ще е цената — макар че конкурентна компания в САЩ прогнозира, че нейните модели ще се продават срещу около $400 хил.

Наблюдателите виждат голямо бъдеще за летящите автомобили. Още през 2019 г. Morgan Stanley прогнозираха, че пазарът ще достигне $1,5 трлн. през 2040 г.