Известният с авангардните и нестандартните си  идеи американски предприемач Илон Мъск обеща да изпрати човек на Марс след по-малко от 10 години. Шефът на Tesla Motors и на SpaceX заяви в конференция на Recode, че планира пилотируема мисия до Червената планета. 

Ракетата ще излети през 2024 г. и ще кацне на Марс през 2015 г. Нещо повече, на всеки 26 месеца на Червената планета ще пристигат нови хора, твърди Мъск, който нееднократно е заявявал намерението си да колонизира Марс. 

По неговите думи, „това е небходимото за поддържане на една цивилизация”, пише TechNews.bg . 

Мисията до Марс ще бъде кулминация на инвестициите в проекта SpaceX, в рамките на който вече се извършват доставки на Международната космическа станция и усилено се работи върху ракети за многократна употреба. 

Космическите проекти са само едно от заниманията на Илон Мъск. Той развива също сектора на електромобилите чрез компанията Tesla Motors, а освен това работи по проект за ултрабърз транспорт, известен като Hyperloop. 

Миналата година Илон Мъск лансира идеята за пускане на атомни бомби на Марс, за да се ускори процесът на тераформиране чрез изпомпване на парникови газове в атмосферата. И все пак идеята за изпращане на хора до Марс може би е най-амбициозната.