В света ще бъдат инсталирани по 70 000 соларни панела на всеки час през следващите 5 години. Иначе казано - за 60 минути такива ще покриват площ, колкото 1000 футболни игрища, изчисляват от Международната агенция по енергетика (IEA).

Експертите прогнозират, че до 2022 година капацитетът на слънчевата енергия ще се увеличи тройно, като индустрията ще бъде стимулирана от силно търсене от страна на Китай и падащите цени на панелите.

Данните показват, че през 2016 година растежът на соларната енергия е бил по-бърз от този на всички други източници на енергия. Също така се очаква капацитетът в тази сфера да се увеличи доста повече от този на останалите източници на възобновяема енергия.

До 2022 година само Китай ще добави около 40% от новите соларни панели в света. Към момента страната е двигател за производството на близо една трета от фотоволтаиците в света.

Очаква се в следващите 4 години Пекин да постигне целта си от 320 гигавата капацитет на соларните панели, инсталирани в страната, което е повече от общия електроенергиен капацитет на Япония.