Идеята за налагането на специален данък върху роботите не е нова. Бизнесмени, икономисти, технически специалисти и потребители са силно разделени по въпроса трябва ли да има налог за новото поколение "работници".

Поддръжниците на идеята за данъка твърдят, че това си е труд и трябва да се таксува така, както има данъци за работещите хора. Противниците пък настояват, че налогът ще спъне прогреса.

Снимка 401113

Източник: GettyImages

Идеята за въвеждането на данък върху роботите, изненадващо или не, бе лансирана силно от Бил Гейтс, едно от знаковите лица в индустрията на високите технологии. През 2017 година в интервю пред изданието "Кварц" той коментира, че въвеждането на подобен данък е начин да се контролира темпото, с което роботите изместват хората от работните места.

В опровержение на тезата на Гейтс Лорънс Съмърс, бивш икономически съветник на президента Барак Обама и бивш президент на Харвард, нарече предложението "дълбоко заблудено". Преди броени дни на конференцията EmTech Next темата отново нажежи страстите, пише technews.bg.

Снимка 354146

Източник: Wikipedia

"За" данъка

Ако ние не облагаме с данък машините, тъй като понастоящем облагаме човешкия труд, всъщност силно субсидираме роботите, казва Райън Абът, професор по право и здравни науки в Университета в Съри, Великобритания. Ако автоматизацията е по-ефективна от човешкия труд, твърди Абът, нека да позволим на предприятията да решават да използват повече роботи на базата на ефективността, а не на данъчните спестявания, които благоприятстват машините спрямо хората.

Сред поддръжниците на тезата за данъка често се споменава и аргументът, че "заплахата, че роботите ще отнемат работните места на хората, е преувеличена", отбелязва MIT Technology Review.

Снимка 334227

Източник: iStock

"Против" данъка

Мнозинството от хората, работещи в сферата на високите технологии, са противници на идеята за данък върху роботите. Около 70% от присъстващите на конференцията EmTech Next не подкрепят подобен налог.

Според тях, роботите ще отърват хората от досадните, тежки и тягостни задължения, за да им позволят да се заемат с дейности, които са по-креативни и по същество приятни за работене.

Техническият прогрес не бива да бъде спъван или забавян чрез лостове като данъците, категорични са противниците на идеята.

Снимка 331774

Източник: iStock

Кой как използва автоматиката

Малцина в този дебат поставят истинския въпрос: дали роботите са "заплаха" за хората зависи от това кой ги притежава, съответно как ги използва.

Един показателен паралел за използването на автоматизацията по два коренно различни начина е приложението им в складовете на големи търговски складове: тези на Amazon и на Ocado.

В складовете на Amazon компютърни алгоритми "наблюдават" работата на хората, които пакетират стоките. Ако даден служител не се справя с нормите - а нормите се вдигат през няколко седмици - системата генерира предупреждение и може дори да уволни служителя, като просто прекрати договора му.

Някои служители в тези складове споделят, че се притесняват дори да отидат до тоалетна, защото това ще намали обема на свършената работа и може да се отрази на оценката, която алгоритъмът ще им даде.

В складовете на Ocado изваждането на поръчаните стоки, извеждането им от склада, изписването се вършат само от роботи. Човекът се намесва едва в последните два етапа - подготовката на пратките и доставянето им.

Във фирмата са убедени, че и доставянето може да се случва автоматизирано - чрез безпилотни коли и дронове - ала тук роля има психологическият фактор: получателите на пратките очакват пред тях да се изправи жив човек-куриер, който да им подаде с усмивка очаквания пакет. Затова този елемент от автоматизацията е оставен за по-късен етап.