Най-добрите скиори в света изискват най-свежия сняг. Но през декември, когато олимпийската шампионка в гигантския слалом Микаела Шифрин излезе от стартовата врата на Световното първенство по ски алпийски дисциплини за жени във френския зимен курорт Куршевел, тя ще се състезава на настилка, останала от предишния сезон.

Може би "останалa" звучи твърде грубо. "Събрана" може би е по-подходящо, като се има предвид, че пистата изгладена до съвършенство ще бъде възможнa само благодарение на нова техника, наречена "производство на сняг", която вече се използва в Алпите, разказва Bloomberg.

Изправени пред нарастващите температури, европейските ски курорти запазват снега от миналата година, като гo съхраняват под специални брезентови покривки. Това е нискотехнологичен начин за стартиране на следващия сезон с наследената от миналия основа и по-студени температури на земята. Именно това е ключът, ако искат скиорите да дойдат на планината преди Коледа.

"След изключителната зима с огромни снеговалежи, идеята беше да изпробваме производството на сняг. Отне ни 3 дни, за да инсталираме цялата система за съхраняване", казва говорителката на Куршевел Елоди Гиняр.

В Куршевел, наградата в края на сезона възлиза на около 20 000 куб. м сняг, оформен и заравнен на място в планината преди да бъде покрит с отразителни изолационни панели и силни, водоустойчиви брезентови покривала. Надеждата е, че 75% от него ще са оцелели през брутално горещото лято в Европа, когато покривалата бъдат вдигнати на 8 декември.

Ако предишните опити за снежно земеделие са показателни, Шифрин и колеги те й нямат какво да се притесняват. От 2008 г. шикозният швейцарския ски курорт Давос погребва снежните си склонове под дървени стърготини, които имат охлаждащи и защитни свойства, преди да ги преразпределят през по-късните планински месеци.

В легендарния австрийски курорт Кицбюел производството на сняг е било толкова успешно, че се простира през ски сезона от началото на октомври до май. Цената му е около 165 000 долара на сезон.

"Производството на сняг е нашата застраховка живот", казва Йозеф Бургер, главен изпълнителен директор на лифтовете и машините за сняг в Кицбюел. Тази дейност се приема толкова сериозно, че през цялото лято дронове наблюдават покритите с фолио снежни резерви.

В бизнес, който е зависим от силната ваканционна седмица между Коледа и Нова година, подготовката е от съществено значение. И с нарастващата заплаха от изменението на климата, производството на сняг ще придобие все по-голямо значение.

В Алпите може да вали до 70% по-малко сняг до края на този век, според проучване за изменението на климата от 2017 г. на списанието на Европейския съюз за геологически науки - Cryosphere.

Но запазването на снега не е единствената временна мярка, която се тества в Алпите. В Австрия стартъп наречен Neuschnee се съсредоточава върху качеството на снега, а не върху количеството.

Енергийно ефективната технология "изкуствен облак", която се тества в района на Тирол, използва охладена и овлажнена камера за създаване на "естествени" ледени кристали от водни капчици, които след това се изсипват върху склона. Резултатът? Лек, пухкав прах, който имитира най-доброто от майката природа.

"Не можем да пречупваме физиката, но чрез инсталирането на охладителна система ще можем да произвеждаме сняг с температура близка до 0 градуса по Целзий", казва главният изпълнителен директор на Neuschnee Михаел Бахер.

Като се има предвид, че традиционните системи за снегопочистване работят правилно само под минус 5 градуса по Целзий - и произвеждат ледени гранули - технологията значително подобрява планинските условия дори и при по-топли зими. Очакват ни наистина снежни коледни празници.