Предвид празничния сезон и все по-честото пазаруване онлайн, потребителите трябва да са наясно с добиващата популярност измама, наречена "e-скиминг", предупреждава ФБР.

При скиминга измамниците инсталират устройства в банкомати, които тайно записват финансовата информация на нищо неподозиращия потребител, когато той и или тя ги ползват. В електронната версия недоброжелателите редактират JavaScript код и според ФБР "улавят данните в кредитната карта в реално време, когато потребителят ги въведе". След това те се продават на други или се използват от измамника, за да си пазарува онлайн. Най-често таргетирани са сайтовете на малките и средните търговци на дребно.

Въпреки че ФБР и експертите по сигурността изясняват, че основната отговорност е на търговците да правят сигурни своите сайтове и да обучават служителите си на най-добрите практики за киберсигурност, има редица мерки, които всеки може да предприеме, за да опази финансовата си информация. CNBC представя шест неща, които можете да направите още сега.

1. Използвайте виртуална карта

С виртуалната карта може да използвате истинската си, без да предоставяте информация за акаунта си на уебсайта на търговеца. Можете да ги използвате само веднъж или колкото пъти решите. С еднократната 3D парола повишавате сигурността при плащанията в интернет чрез допълнителна идентификация, която правите с въвеждането ѝ.

Ако информацията е скимирана или разкрита при нарушение от страна на измамници, това няма да е проблем и няма да се налага да заменяте истинската си карта, а да блокирате виртуалната. Препоръчително е също при пазаруване онлайн да се използва кредитна карта, а не дебитна карта.

11 знака, че сте лесна мишена за хакерите

11 знака, че сте лесна мишена за хакерите

Вижте с кои свои действия ставате уязвими в интернет пространството

2. Плащайте с помощта на трета страна

Рик Макълрой, главен стратег по сигурността в Carbon Black - софтуерна компания занимаваща се с киберсигурност споделя пред CNBC, че ако не използвате отделна карта за онлайн покупки, е добре да плащате чрез трети страни като PayPal или Venmo, ако търговецът предоставя тази опция. Ако използвате PayPal например, онлайн магазинът никога не вижда вашата информация, казва той. По този начин няма как да ви откраднат данните.

3. Правете често актуализации

Потребителите трябва да поддържат актуализирани своите интернет браузъри и операционни системи, особено по това време на годината, казва Макълрой. Неговата препоръка е автоматичните актуализации винаги да бъдат включени.

Той предлага и да си инсталирате приставки свързани със сигурността. Важно е и да гледате сайтовете, които ползвате да започват с https, което гарантира, че са автоматично криптирани и защитени. Тоест, когато посещавате даден сайт, гледайте, той да започва с "https: //", а не с "http://". Ако пазарувате от по-малки търговци на дребно по-добре отидете лично за покупката, защото те често нямат ресурсите за осигуряването на сигурността в сайтовете си. "От потребителска гледна точка, добре е да се придържате към големите търговци на дребно. Те влагат много средства, за да гарантират защитата на сайта си", съветва Макълрой.

4. Бъдете предпазливи с подаръчните карти

Тактиката, с която измамниците крадат информация за кредитните карти е същата, с която го правят и при подаръчните, казва Макълрой. Докато мистериозната транзакция с кредитна карта или пари, които липсват от нея ще бъдат веднага забелязани, при подаръчните карти това не е така, защото "Кой проверява ежедневно баланса на подаръчната си карта?", казва Макълрой. "Там крадците получават много по-дълго време, за да се скрият."

5. Внимавайте за фишинг имейли

Особено през празничния сезон се изпращат много имейли, претендиращи, че са от компании като Apple, Amazon и други подобни. Винаги проверявайте за правописни и граматически грешки и внимавайте на какви линкове кликате, защото могат да са фишинг атака (вид спам, който цели да излъже потребителите да разкрият своя лична информация, най-често изпращана от фалшиви имейли, изглеждащи сякаш са написани от оригиналния източник).

6. Редовно следете банковите си сметки

С всички сложни финансови измами, които изобилстват в наши дни, е необходимо потребителите да защитават проактивно своята финансова информация. Редовно проверявайте извлеченията от банкови и кредитни си карти и си настройте известяване, когато се тегли от тях. Ако получите сигнал за покупка, която не сте направили, незабавно уведомете издателя на вашата карта.

Близо 75% от сметките ще се плащат онлайн до 2022-а

Близо 75% от сметките ще се плащат онлайн до 2022-а

Делът на хората, които така си плащат сметките не е висок сега, но бързо ще расте