Google обнови приложението си Android Maps, което вече може да предоставя упътвания, дори когато не сте свързани към интернет.

Софтуерът позволява устройствата да откриват офлайн и местоположението на фирми, работното им време и телефонен номер за връзка с тях, съобщи BВC.

Технологичният гигант заяви, че хората, които биха се възползвали най-много от тази функция, са туристите, които посещават места извън абонаментните си планове към мобилни оператори, и живеещите в развиващите се пазари, където преносът на мобилни данни може да е скъп.

Според някои експерти притежателите на бюджетни смартфони ще трябва да жонглират с данните в устройствата си, тъй като понякога телефоните имат едва 4GB памет, която бързо се запълва с няколко изтеглени приложения, малко музика и евентуално видео.

От компанията обясниха, че тегленето на картите от по-голямата част от региона Голям Лондон например би заело 380MB на устройството, а запазването на района на Санфранциския залив ще изисква около 200MB.

Google добави, че възнамерява да пусне подобно обновление и за устройствата, работещи с операционната система на Apple - iOS, много скоро, но не може да потвърди дали това може да се случи преди края на годината.

За да използвате новата функция, трябва да кажете на приложението да свали областта, която сте избрали. Откакто информацията се инсталира, приложението е проектирано така, че да се сменя „безпроблемно" между офлайн и онлайн режими, докато не бъде принудено да остане изключено от мрежата.

Офлайн картата ще се обновява автоматично на всеки 15 дни, за да е актуална, докато телефонът е включен в зарядно устройство и свързан с Wi-Fi.

Така вече няма да се налага потребителите да запазват скрийншотове на местата, които търсят, преди да тръгнат.

Офлайн режимът има и няколко ограничения. Според няколко отзива не са показани някои ресторанти и други компании, както и снимки, направени от потребители.

Притежателите не могат да преминат и на сателитен изглед.

Макар приложението да предоставя упътвания при шофиране, не предлага маршрути при ходене пеша или с обществен транспорт.

Дори и така обаче това е подобрение спрямо предишния офлайн режим на Google Maps, който позволяваше потребителите да запазват карти на дадена област, но не и да търсят или да получат упътване в рамките им.

Това свойство не единствено по рода си. В продължение на години Nokia Maps, което днес се казва Here Maps, предлагаше възможността за изтегляне на карти на държави или региони и да се търси в тях.