В последните години Google полага немалко усилия, за да разреши огромния проблем с обновленията на мобилната си операционна система Android. Но до момента те не дават особен резултат.

Заради това технологичният гигант ще направи нов опит да сложи край на фрагментацията. С новата версия - Android O, която ще бъде представена до дни, Google обещава да направи обновленията "по-лесни, по-бързи и по-евтини за производителите", пише специализираното издание The Verge.

Промяната ще се състои с нов метод, по който производителите ще могат да обновяват своите смартфони без да трябва да правят хиляди промени в софтуера си първо. А и ще позволи на Samsung, например, да пусне обновлението без да чака производителят на чипове за смартфоните Qualcomm да изпрати първо промените в софтуера.

Фрагментацията на версиите на Android е един от големите проблеми пред операционната система, тъй като новите версии трудно пробиват на пазара, а разработчиците на приложения трябва да подготвят приложенията си по такъв начин, че те да са съвместими с няколко версии назад.

Така все още 1% от активните устройства ползват версия 2.3.3 Gingerbread, пусната през 2010 г. А 18.8% от тях все още са на някоя от версия 4.4 KitKat от 2013 г., докато едва 7.1% са с най-новата 7 Nougat, чийто наследник ще бъде представен до дни.

За сравнение 79% от мобилните устройства на Apple ползват най-новата версия на iOS, а 16% ползват предходната.

Бавното приемане на обновления се вижда ясно дори и при най-големите производители и техните флагмани. Така Samsung S7 бе пуснат на 12 март 2016 г. Само четири месеца по-късно Google пусна седмата версия на Android. А едва преди две седмици започна обновлението на флагмана от 2016 г.

Повече подробности за идеята на гиганта и как точно се очаква да проработи тя ще бъдат представени скоро, но резултатът ще се забави - все пак промяната ще дойде с новата операционна система, а съвсем не е ясно колко от устройствата ще я получат.