Консорциум от компании в ИТ индустрията, към който се присъединиха гиганти като Adobe, Microsoft, Intel, Twitter, Sony, Nikon, BBC и Arm, през следващите години да внедри стандарт за удостоверяване на снимки и видео, който ще предотврати разпространението на фалшиво съдържание в глобалната мрежа, съобщи Nikkei Asian Review. Механизмът ще се основава на нова блокчейн технология.

Консорциумът вече си има и официално име - Коалиция за произход и автентичност на съдържанието (C2PA). Като разработчик на популярни приложения за снимки и видео, Adobe очаква някои елементи от механизмите за удостоверяване да се появят в реални продукти още тази година.

Deepfake технологията прави информационната (и истинската) война още по-тревожна

Deepfake технологията прави информационната (и истинската) война още по-тревожна

Морални граници няма. Особено по време на война

В рамките на няколко години ще бъде формирана готова екосистема, която ще позволи на потребителите да контролират автентичността на фото и видео материалите на всички етапи от техния жизнен цикъл.

Съвременните невронни мрежи позволяват създаване на правдоподобни видеоклипове, които могат да се използват за разпространение на фалшива информация, а обикновеният потребител не винаги има достатъчно опит, за да разкрие измамата.

Коалицията C2PA иска да разработи технически стандарт, който ще гарантира липсата на намеса във фото и видео материалите, използвайки технологията на разпределения регистър, по-известна като блокчейн.

Социалните мрежи са една от най-големите трибуни на фалшиво съдържание, въпреки регулациите. Според проучванията потребителите на Facebook, които са над 65 години и хората с консервативни възгледи са по-склонни да споделят фалшиви новини, отколкото по-младите или по-либералните потребители.

Все по-често обаче вторите без да искат стават жертва на фалшиви новини и видеоклипове. Особено във време на пандемия, война и икономическа криза, когато пропагандата добива впечатляващи размери.

Кои хора споделят най-често фалшиви новини във Facebook?

Кои хора споделят най-често фалшиви новини във Facebook?

Възpacттa пpeдcĸaзвa пoвeдeниeтo на потребителите пo-дoбpe oт вcяĸa дpyгa xapaĸтepиcтиĸa