В сила влезе спорния руски закон за т. нар. "суверенен интернет", който позволява създаването на независим интернет в Русия. Накратко, Москва си даде възможността да издигне дигитална Желязна завеса около мрежата си. Но дали законът ще ограничи свободата на интернет пространството е това, от което се опасяват и технологичните компании, и интернет потребителите, пише CNN.

По-рано тази година руският президент Владимир Путин подписа новите правила, които позволяват създаването на национална мрежа, която може да работи независимо от останалата част от света. Законът позволява и на регулатора Роскомнадзор да изключи интернет пространството на Русия от останалата част от света, създавайки само руска мрежа.

Правителството твърди, че регулациите са част от опит за защита на мрежата в случай, че чуждестранни сили се опитат да атакуват руското киберпространство. Остава обаче неясно как новите мерки ще бъдат използвани в бъдеще. Критици предупреждават, че те ще дадат възможност на руското правителство да цензурират, пренасочва или изключва интернет трафик, свързан с политически чувствителни теми, тъй като законът задължава всички компании да инсталират специален хардуер, предоставен от Роскомнадзор.

Това ще позволи употреба на технологията Deep Packet Inspection (DPI), която включва обработване на данните и разглеждането на съдържанието им в детайли. Същата технология е използвана и в Китай за Великата китайска интернет стена, която филтрира съдържанието, предоставяно на китайските потребители.

Русия има сравнително свободен интернет, спрямо Китай. Но Кремъл отдавна се мъчи да постигне по-голям контрол над споделяното в мрежата.

Джейсън Оксман, президент на асоциацията Information Technology Industry Council, посочва, че този закон може да има влияние върху руското общество и икономическия растеж. "Достъпът до свободен и отворен интернет е една от технологиите, които подобряват ежедневието на хората и икономиките по света", казва той. "Свързвайки хората, без значение къде живеят, интернет се е доказал, че е важен инструмент за семейства, бизнеси, правителства, образование и здравеопазване. Ограничаването на достъпа на над 100 милиона интернет потребители заплашва да ограничи растежа в търговията и да забави иновациите".