Технологията за лицево разпознаване вече може да бъде в ръцете на всеки човек, като лидерите на пазара на смартфони интегрираха такива опции в последните си модели. Китайските власти обаче имат по-смели абмиции за използването й.

Плановете на Пекин са свързани с разработването на такава система, която ще трябва да идентифицира всеки един гражданин от 1,3 милиардното население на страната. При това във всяко едно кътче на територията й.

Според публикация на местното издание South China Morning Post по проекта се работи от 2015 година, като китайското министерство на публичната сигурност е възложило задачата за него на шанхайската компания Ivision. Нейните специалисти трябва да създадат системата и да отговарят за събираните от нея данни.

Целта е мрежата от камери в страната да идентифицират човек за 3 секунди с ниво на сигурност от 88 или повече процента.

По този начин ще бъдат търсени лица, заподозрени или извършили престъпления, както и такива, към които правителството има специален интерес.

Преди няколко седмици излезе информация, че властите в Москва също работят по подобен проект. Тогава стана ясно, че към всичките 170 хиляди камери в руската столица ще бъде добавена опция за лицево разпознаване.

Биг Брадър в Москва: 170 000 камери с лицево разпознаване ще следят хората в столицата

Биг Брадър в Москва: 170 000 камери с лицево разпознаване ще следят хората в столицата

Към момента системата струва на местните власти 86 милиарда долара годишно