След като през последните години най-богатият човек в Индия насочваше големи усилия към това да подобри достъпа до интернет на огромното население на държавата, сега Мукеш Амбани иска да превърне родината си в център на международна кабелна мрежа под вода.

Преди 2 седмици от неговата Reliance Jio Infocomm - дъщерно дружество на химическия конгломерат Reliance Industries, обявиха, че строят най-голямата подводна глобална кабелна система. И тя тръгва именно от бреговете на Индия.

"Продължаващата пандемия само ускори дигиталната трансформация и засили необходимостта от глобална свързаност", коментира президентът на Reliance Jio Матю Омен, цитиран от сайта Quartz.

Проектът на индийския гигант е за подводна кабелна система, по която да се пренасят данни. Този тип системи са изградени от кабели, хардуерни елементи и инфраструктура, която прави комуникацията възможна. По данни от 2015 година около 99% от международния трансфер на данни се извършва от такива подводни системи.

Мукеш Амбани и неговата амбиция да създаде следващия Google или Amazon в Индия

Най-богатият индиец и неговата амбиция да създаде следващия Google или Amazon в Азия

Той направи важна крачка към осъществяването на тази идея

Reliance Jio цели да изгради 2 такива системи в две различни посоки. Едната носи името India-Asia-Express (IAX), а другата - India-Europe-Xpress (IEX). Първата минава от Индия в посока към Сингапур и отвъд. Другата - през Западна Азия към Европа. И двете ще достигат източния и западния бряг на Северна Америка.

"IAX и IEX ще подобрят достъпа на потребителите и компаниите до съдържание и облачни услуги от Индия, както и обратното", посочват от Reliance Industries.

От компанията акцентират, че това е първата в историята такава система, която поставя Индия в центъра на международен обмен в такъв мащаб. Кабелната система, която е разработвана, трябва да покрива 16 000 километра.

Според плановете IAX трябва да стане факт до 2023 година, а IEX - през 2024 година.

11 умопомрачителни факта, които показват колко богат е наистина най-богатият човек в Азия

11 умопомрачителни факта, които показват колко богат е наистина най-богатият човек в Азия

Мукеш Амбани е първият азиатски представител в топ 10 на най-богатите хора в света