Руската индустрия е по-малко уязвима за хакери от американската, тъй като компаниите в Русия не позволяват на ИТ технологиите да се развиват в тяхното производство, заяви милиардерът и шеф на Лаборатория Касперски Евгений Касперски в интервю за РИА Новости.

"Руският манталитет е такъв, че много предприятия просто не позволяват да се използват ИТ технологии в тяхното производство. Те се страхуват да свържат оборудване към мрежата. Докато в Съединените щати много индустриални предприятия вече са онлайн, за да управляват производството по по-ефективно. И те са хакнати", коментира бизнесменът, който е и съветник на Владимир Путин относно киберсигурността.

Colonial е платила $5 милиона откуп на хакерите в криптовалута

Colonial е платила $5 милиона откуп на хакерите в криптовалута

Смята се, че те се намират в Източна Европа или Русия

Излиза, че американската индустрия е много по-уязвима, но в същото време по по-напреднала, защото управлява производството по-ефективно. В Русия е точно обратното: производството е по-безопасно, но консервативно и затворено, то не използва всички предимства на новите технологии, което обаче го прави доста по-малко уязвимо на кибератаки.

Касперски казва, че неговата компания е създала решение, което позволява оборудването й да бъде хем безопасно, хем онлайн, за да се възползва от предимствата на цифровия век, в който живеем.

Лабораторията на Касперски е разработила решения за интелигентни и свързани системи, базирани на собствена операционна система KasperskyOS. Според милиардерът всички големи компании в сферата на индустрията, включително държавните, трябва да направят същото.

Бизнесменът коментира и позицията на западния свят, че най-злите хакери говорят руски. Според него в Русия наистина има много хакери, но тяхната мощ е силно хиперболизирана на Запад.

ФБР: Руски хакери стоят зад атаката срещу най-голямата компания за месо в света

ФБР: Руски хакери стоят зад атаката срещу най-голямата компания за месо в света

Това са групите REvil и Sodinokibi

Според Касперски киберпрестъпността ще бъде все по-сериозен проблем и може да бъде победена само с общи усилия от целия свят. "За жалост обаче геополитиката пречи на това", допълва един от водещите световни експерти по ИТ сигурността.

През месец юни президентите Владимир Путин и Джо Байдън се договориха, че Русия и САЩ ще работят заедно по въпросите, свързани с киберсигурността и срещу хакерските атаки над държавни институции и значими индустриални сектори.

Байдън попита Путин ще хареса ли хакерска атака над руските тръбопроводи

Байдън попита Путин ще хареса ли хакерска атака над руските тръбопроводи

Американският президент предложи на руския си колега обща борба с киберпрестъпленията