Най-голямата социална мрежа в света Facebook отчете тенденция националните правителства да изискват все повече данни за потребителите на сайта.

Правителствените заявки за данни от профили в световен мащаб са скочили с 18% през първата половина на 2015 г. и са стигнали до 41 214 акаунта. За сравнение – през втората половина на миналата година молбите са били общо 35 051, припомня Businеss Insidеr.

През първото полугодие на тази година социалната платформа е свалила 20 568 публикации и други видове съдържание, които са нарушавали местните закони. Броят им е близо двойно по-голям от този на премахнатото съдържание през втората половина на 2014 г. Пример за забранено съдържание е пропаганда на нацизма в Германия или изображения на тежки престъпления.

Дадено правителство често изисква основна информация за абонатите, IP адреси или съдържание в профила, включително публикациите на хората онлайн.

По-голямата част от правителствените искания са дошли от правоприлагащите органи на САЩ. Те са поискали данни от 26 579 акаунта или над 60% от всички заявки в световен мащаб.

Някои европейски страни не изостават много по-назад. Франция, Германия и Великобритания представляват голям процент от исканията за данни и са имали доста повече ограничено съдържание през 2015 г.

Част от сваленото съдържание в Германия например може да е свързано с отричането на Холокоста, обясняват от Facebook.

Докладът на Facebook за периода от януари до юни 2015 г. сочи, че в България са направени общо две молби за предоставяне на данни от потребителски профили. От компанията посочват, че са отговорили на валидни заявления, свързани с криминални случаи.

„Всяка една заявка, която получаваме, се проверява за правно основание и отказваме или изискваме по-голяма специфичност по исканията, които са прекалено обширни или неясни”, обяснява Facebook.

Правителствата разчитат все повече на обширните находки от потребителски данни в социалната мрежа, които да помогнат в разследването на криминални случаи. Те лежат в основата на повечето искания. От компанията все пак уверяват, че не предоставят пряк достъп до данните на хората.

Правителственият досег до данните на онлайн потребителите не спира дотук. Financial Times съобщи, че руското правителство е изискало платформата за микроблогове Twitter да съхранява данните на руските си потребители на сървъри, които се хостват в страната. Този ход може значително да усложни отношенията на компанията с регулаторите в Москва и да доведе до това сайтът да бъде блокиран.

Забележките на Александър Заров, ръководител на руския медиен контролен орган Роскомнадзор, се появяват в момент, в който хиляди руски и чуждестранни компании се опитват да се съобразят с новите правила за поверителност.

През юли Роскомнадзор заяви, че правилата не касаят Twitter, тъй кат регулаторът не смята, че компанията събира лични данни. Във вторник обаче Заров заяви, че от социалната платформа са променили потребителското споразумение преди няколко месеца. „Ако го прочетете, хората трябва да предоставят набор от метаданни, които според нашето разбиране като цяло се смятат за лични данни и позволяват да се идентифицира отделен човек”.

Законът, който влезе в сила на 1 септември, изисква всички бизнеси, които събират или обработват лични данни на руски граждани, да съхраняват тази информация в страната, да уведомяват властите за физическото местоположение на сървърите и да коригират вътрешната документация.

Новите разпоредби дават на Роскомнадзор правомощието да блокира услуги.

Последният ход на медийния регулатор идва на фона на друг тласък от страна на властите да засилят цензурата. В началото на седмицата Роскомнадзор заяви, че е подкрепило предложения, които се обмислят от правителството, да може да блокира уебсайтове, регистрирани като руски без съдебна заповед.

Властите дадоха на компаниите гратисен период до края на годината, в който трябва да се съобразят с новите закони за личните данни. През следващия месец медийният регулатор ще обяви списък с компаниите, които ще бъдат проверени през 2016 г. за спазването на новите разпоредби.