Към 2025 година роботи и софтуер ще заменят една трета от сегашните работници, прогнозира директорът по изследвания на Gartner Питър Сондъргард по време на конференцията Symposium/ITxpo в САЩ. Още през миналата година се чуха мнения от компанията, че роботите настъпват на пазара на труда, но сега анализаторите се ангажират с конкретна прогноза, пише TechNews.bg.

Само след пет години безпилотните летателни апарати, известни като дронове, ще започнат да изпълняват много от дейностите в селското стопанство и нефтено-газовата промишленост - например, проверка на тръбопроводите. Но дроновете са само един от множеството видове „умни машини", които в момента излизат извън границите на ИТсвета.

„Умните" машини постепенно се превръщат в супер технология, способна да изпълнява най-различни видове труд - както физически, така и интелектуален. Когнитивните възможности на софтуера се разширяват в много интелектуални области, вкл. финансов анализ, медицинска диагностика и анализ на данни, отбелязва Gartner.

След 10 години една трета от днешните работни места ще бъдат заменени или от софтуер, или от „умни" машини, които обработват данните по-бързо от хората, а роботизираният и дигитализиран бизнес ще се нуждае от по-малко човешки труд. Gartner гледа на своята прогноза като на своеобразно предупреждение за сегашните ИТ мениджъри в компаниите.

За да укрепят и засилят своето влияние, ИТ директорите трябва да разберат и обяснят на ръководството как техните компании могат да използват „умните" технологии в свой интерес, съветва Gartner. Пред ИТ компаниите и ИТ мениджърите се разкрива възможност да станат още по-големи играчи в цифровата ера.