Две български технологични компании ще участват в обучението на бъдещи ИТ кадри в Грузия в проект за 23,5 милиона долара.

Фирмите "Спейс Кад" и "Ню Харайзънс България" като част от най-голямата независима компания за обучения в сектора ще се занимават с реализирането на онлайн обучения, финансирани от Световната банка.

Това става ясно от официално съобщение на консорциума. "Пилотният проект Грузинска национална екосистема за иновации (GENIE) е на стойност 23,5 млн. долара и се осъществява под егидата на Агенцията за иновации и технологии в Грузия (GITA). Една от основните му цели е именно да подобри дигиталните умения и грамотност на стотици хора в Грузия", се казва в него.

За проекта са кандидатствали компании от различни части на света, включително от САЩ, Индия, Чехия и Украйна.

Обученията, които ще бъдат организирани от спечелилия консорциум от България, ще бъдат безплатни за участниците. На първия етап от проекта ще бъдат обучени 500 души, а на по-късно - още 2500 души.

GENIE води началото си от 2016 година с идеята и амбицията да увеличи иновационните дейности в Грузия и да подпомогне развитието на цифровата икономика в страната. С тази цел до 2021 година се планира създаването на обществени центрове, които да предоставят достъп до интернет на социално незащитени семейства и представители на малкия бизнес, както и редица активности с цел насърчаване и развитие на дигиталните умения и грамотност на предприемачите.

"Проектът има амбициозни цели и сме развълнувани, че имаме възможност да бъдем част от него. Извън пределите на България сме реализирали обучения в Африка, Източна и Западна Европа, САЩ, но Грузия е различен пазар. Виждаме, че организаторите подхождат с ентусиазъм и готовност за съдействие", посочват Николай Пенев, който е изпълнителен директор на "Ню Харайзънс България", и Бальо Динев, който е на същата позиция в "Спейс Кад".

"Ню Харайзънс България" се занимава с ИТ и бизнес обучения от 18 години, като досега има над 37 000 курсисти. "Спейс Кад" е основана през 1996 година, като тя се занимава с разработването на софтуерни инженерни решения за производствени и компании с развойна дейност.