Мащабно надграждане на директната комуникация между потребителите започва социалната мрежа Twitter. Личните съобщения вече ще са криптирани, а освен това потребителите ще могат да провеждат гласови и видео разговори помежду си, анонсира собственикът Илон Мъск.

Контекст: Twitter дълги години беше една от най-консервативните социални мрежи. Това се дължеше на факта, че голяма част от функционалностите ѝ можеха да се управляват даже с SMS команди. През годините поддръжката на снимки и видео се подобри, а още преди сделката по продажбата лимитът от 140 символа на публикация беше премахнат.

Кои страни най-много цензурират Twitter

Кои страни най-много цензурират Twitter

Данните са от последното полугодие преди влизането на Илон Мъск в компанията

Мъск затвърди курса към превръщането на Twitter в по-типична социална платформа и публикациите станаха още по-дълги. Личните съобщения обаче продължаваха да стоят доста архаично на фона на останалите функционалности. Сега и това ще се промени.

Детайли: С новата версия на приложението на Twitter потребителите могат да отговорят с лично съобщение на всяка една от поредица публикации (threads), обяви Мъск.

По-важните нововъведения са планирани след утрешния ден. Тогава ще бъде внедрена първата версия на криптирането на личната комуникация и "тя бързо ще става по-комплексна", обяви милиардерът.

Той е категоричен, че съобщенията ще се пазят сигурно: "Даже и да насочат пистолет към главата ми, няма да мога да ги чета".

Twitter вече не съществува (като компания)

Twitter вече не съществува (като компания)

Мъск прехвърли социалната мрежа в друго дружество, твърди, че вече не е на загуба

Още по-амбициозни са следващите два ъпгрейда на личните съобщения - гласов и видео чат, "за да можете да говорите с хората по целия свят без да им давате своя номер", както поясни Мъск за тези, които не са използвали Skype през последните 20 години. VOIP услугата се очаква да стартира "скоро".

От друга страна: Криптирането на личните съобщения е очаквана и добре дошла стъпка от обявилия се за категоричен привърженик на свободното слово Мъск. Друг въпрос е дали смелите му изказвания за сигурността на комуникацията ще бъдат приети радушно от правоохранителните органи в САЩ и другите западни страни.

Голяма неяснота има и около гласовите и видео чатовете - Twitter се нуждае от сериозна инфраструктура, за да ги поддържа, а компанията даже напусна част от досегашните си центрове за данни и от идването на Мъск насам имаше поредица от аварии.