Инвестираш 20 млн. паунда и в рамките на 10 години икономисваш 27 млн. паунда - трудно ще се намери компания или публична институция по света, за която подобно предложение да не прозвучи примамливо. Проектите за дигитализация традиционно обещават огромни ползи, но в зависимост от реализацията крайният резултат може и да се превърне в пълната противоположност на това, което консултантите са обещавали.

Това най-добре могат да ви го обяснят в Градския съвет на Бирмингам - най-голямата подобна структура в Европа. След решението си да минат от SAP на Oracle за своите дейности, във втория по големина британски град са в ситуация, в която ще платят за проекта си 6 пъти повече от предвиденото, а на всичкото отгоре част от работата се налага да се върши на ръка, пише The Register.

Бирмингам фалира, държавата поема контрола

Вторият най-голям град на Острова фалира, държавата поема контрола

Последният удар дойде от серия дела за неравностойно заплащане

Както ще ви каже всеки, работил в средна или голяма компания, замяната на интегрираната система за управление на бизнес дейностите като плащания, счетоводство, склад и т.н. е голям, сложен, бавен и скъп проект. Въпреки това, първоначалните очаквания на Градския съвет бяха, че с 20 млн. паунда ще замени използвания до момента SAP с базирана на облачна инфраструктура специално модифицирана за нуждите на Бирмингам версия на Oracle Fusion.

Очакването беше, че в рамките на 10 години новата стъпка в дигитализацията ще икономиса на местната власт 26,9 млн. паунда. Още през март 2021 г. тази оптимистична прогноза беше преразгледана и намалена с повече от 50%.

Имплементацията на Oracle Fusion заработи през април 2022 г. и бързо стана ясно, че не работи както трябва. Например, плащанията на и към Градския съвет се оказва, че се записват некоректно заради неудачна персонализация в системата. Така се наложи те да се обработват ръчно, което забави администрацията значително.

Проблемът остава нерешен. От одиторски доклад от декември миналата година се разбира, че съветът плаща по половин милион паунда на месец на временно наети служители, които да оправят ръчно проблемите с транзакции за 74 млн. паунда.

Така вече проектът дигитализацията се оценява на 131 млн. паунда. Само през следващата година са заделени 25 млн., от които 5,3 млн. са за служители, които да работят вместо неработещата система. Междувременно се търси вариант за работа без персонализираните функционалности на Oracle, но пък със закупуване на специализиран софтуер за някои дейности. Иначе казано, ще се дават още пари и ще има още главоболия.

Както казват местните власти в някои други краища на света: "Хубаво е, но не е готово".

Това е пореден проблем за Бирмингам. Градският съвет се оказа на практика във фалит, след като беше осъден за стотици милиони паундове заради дискриминация при заплащането. За да преодолее дефицита си, местната власт вдигна данъците с 21%, съкрати 600 души, намали силата на уличното осветление и оптимизира сметосъбирането.

Но пък ще си има дигитализирана администрация.