Българската компания "Атаро клима", която е специализирана в производството на инсталации за отопление, климатизация и вентилация е отворила нова умна фабрика край Пловдив. Заводът за металообработка е работи без хора, като инвестицията в него е 10 милиона евро.

Това са потвърдили от дружеството пред "Капитал". Според информацията при достигането на пълния капацитет на производство от фабриката ще излизат между 6000 и 8000 тона листова ламарина на година.

Тя е снабдена с пълна затворена автоматизирана система, която работи напълно самостоятелно, като е необходимо само специалист да зададе конкретна програма. Управлението на системата е дистанционно, става още ясно от информацията.

От "Атаро клима" планират основната част от продукцията на новия завод да бъде за износ. За българския пазар ще бъдат до 15% от нея, а останалата част ще бъде насочена към страните в Западна Европа. И сега фирмата оперира на някои пазари там, сред които Англия, Нидерландия и Франция, както и в съседна Румъния.

Българският производител започва работа през 1990 година, като за нея работят около 650 души в страната. Към момента тя има 7 офиса в България, а производствената ѝ база е с обща площ над 40 000 квадратни метра.