Австрия е вторият най-голям чужд инвеститор в България. Това стана ясно по време на събитие, организирано от Австрийско посолство в София и Advantage Austria. На него стана ясно още, че има и все повече български компании, които са се установили в алпийската страна.  Част от тях са JAMBA, 7Security, Plamglas и Artwizard.

Австрийските търговски представителства Advantage Austria имат мрежа от стотици офиси по целия свят, които оказват съдействие на австрийските компании и техните чуждестранни делови партньори. Те могат да съдействат за намиране на подходящи партньори в страната.

Българската Monbat продава активите си за 35 милиона лева в Австрия

Българската Monbat продава активите си за 35 милиона лева в Австрия

Причината е войната в Украйна

Новият австрийски посланик Н. Пр. Андреа Икич-Бьом подчерта, че отношенията между Австрия и България са особено сърдечни.

"Австрия е вторият най-голям инвеститор в България. Ние вярваме във високия потенциал на българските инвеститори", заяви пред медиите посланикът.

В рамките на събитието представители на Austrian Business Agency и на Vienna Business Agency представиха потенциала за развитие на бизнес в Австрия.

"След присъединяването към Европейския съюз българските компании осъзнаха, че могат да бъдат успешни и в международен план. Българската икономика съзрява и българските компании се интернационализират. И докато през 90-те или първото десетилетие на новото хилядолетие в България идваха предимно австрийски инвеститори, сега виждаме, че моментът е назрял повече български компании да излизат в чужбина", коментира Биргит Райтер-Браунвизер - директор за Централна и Източна Европа в Austrian Business Agency.

Австрия е един от традиционните и важни търговски и икономически партньори на България. Още през 2011 година стокообменът между двете страни премина границата от 1 милиард евро и през годините продължава да расте, подкрепен от увеличаващите се износ и внос.

Традиционно, българите зад граница са най-големият инвеститор в страната ни. Над 920 милиона евро са изпратили в България нашите сънародници, които работят в чужбина през първите 9 месеца на годината

Преките чуждестранни инвестиции у нас минаха предкризисните си нива през 2021 година

Преките чуждестранни инвестиции у нас минаха предкризисните си нива през 2021 година

Българската промишленост привлече почти половината преки чуждестранни инвестиции