Стана ясно, че от началото на следващата година в Казахстан ще започнат да се произвеждат Octavia liftbacks, както и кросоувърите Kodiaq, Kamiq и Karoq на марката Skoda, информира Autonews.

Чешката компания планира да произвежда четири модела автомобила в завода Allur в Казахстан. Според пресслужбата на Skoda лифтбековете Octavia, както и три кросоувъра наведнъж - Kodiaq, Kamiq и Karoq скоро ще започнат да излизат от производствената линия на предприятието. Монтажът на тези модели ще започне в началото на следващата година. Компанията изрази надежда, че автомобилите с марка Skoda ще намерат добър прием сред местните клиенти.

По същото време в Казахстан ще отворят първите официални автокъщи на чешката марка. Общо през 2024 г. компанията планира да отвори 15 шоурума в най-големите градове на страната.

Skoda навлиза на още един обещаващ пазар

Skoda навлиза на още един обещаващ пазар

От следващата година на местно ниво ще започне и производствен процес

"Skoda вижда значителен потенциал за растеж на местния автомобилен пазар. Общите продажби в Казахстан се очаква да надхвърлят 200 000 автомобила през следващите пет години", се казва в изявление на компанията.

Обемът на инвестициите в проекта ще бъде 26 милиарда тенге (около 5,4 милиарда рубли, 50 млн. долара ). Освен за директната организация на производството, тези средства ще бъдат използвани и за създаване на дилърска мрежа за марката. Очаква се сътрудничеството с европейския партньор като цяло да създаде около 1500 нови работни места в Казахстан.

Снимка 637448

Източник: Skoda

В момента заводът Allur в Казахстан произвежда автомобили от редица големи марки. Така от производствената линия на предприятието слизат автомобили JAC, Chevrolet, Kia и Jetour. Освен това в близко бъдеще към тях може да се присъединят отново автомобили Lada. В момента АвтоВАЗ обмисля тази възможност . Сглобяването на автомобили Lada в завода SaryarkaAvtoProm (собственост на Allur) беше спряно през 2022 г. Там се произвеждаха автомобили Lada Granta, Niva и Vesta.

Skoda спря дейността си в Русия миналата пролет. Преди това автомобили от чешката марка се произвеждаха в страната в завода на GAZ Group в Нижни Новгород. Лифтбековете Octavia, както и кросоувърите Karoq и Kodiaq слязоха от производствената линия на предприятието. Освен това моделът Rapid е сглобен в завода в Калуга.

Изцяло новата Skoda Superb: По-голям простор, комфорт и безопасност (Видео)

Изцяло новата Skoda Superb: По-голям простор, комфорт и безопасност (Видео)

Чешката марка разпространи подробности за новата генерация на флагмана си

Въпреки това, модели на чешката марка все още могат да бъдат намерени в руските представителства. Продавачите доставят тези автомобили на руския пазар, като използват така наречената схема за паралелен внос и други алтернативни пътища за доставка.